text cata sele

Páginas: 21 (5205 palabras) Publicado: 12 de junio de 2014
TEXT 1


Llegiu aquest text i responeu a les qüestions següents.

ELOGI DE LA TRANQUIL·LITAT

Rijkaard va guanyar el seu primer títol com a tècnic i va trencar sis anys de sequera del Barça

Frank Rijkaard va passar a la història del Barça el maig del 2005 pel fet de ser el tècnic d’un projecte que va aconseguir trencar uns anys de sequera de títols guanyant-ne un de molt important, lalliga. Normalment, les lligues que arriben després d’anys de derrotes i decepcions són recordades amb molt d’afecte pel barcelonisme, com va succeir amb la lliga del Barça de Marinus Michels i Johan Cruyff (1974), o la de Venables i Urruti i el seu famós penal (1985). També és cert que està en mans de Rijkaard la possibilitat de ser recordat com l’entrenador d’una plantilla capaçde guanyar diferents títols de manera consecutiva, com el dream team, però això ja és parlar per parlar.

Els fets diuen que Rijkaard va guanyar el maig del 2005 el seu primer títol com
a entrenador. Amb el seu projecte enfortit i respectat a tot arreu, ara sembla increïble que aquest holandès arribés a Barcelona sense cap títol en el seu palmarès. Aquest excel·lent ex-jugador defutbol les havia passat magres abans de trobar el camí de l’èxit a les banquetes, ja que després d’una experiència que va fer aigües a l’Sparta de Rotterdam va patir la decepció de ser l’encarregat d’entrenar una selecció que es jugava guanyar un títol a casa seva (Holanda, en l’Eurocopa del 2000) i no ho va aconseguir. Tampoc s’ha de passar per alt que els primers mesos de Rijkaard a Barcelonavan ser durs, amb rumors que feien preveure la seva destitució, ja que els resultats no eren els esperats. El mateix tècnic ha recordat durant aquest any que Sandro Rosell l’havia volgut fer fora dos cops per portar algú amb més experiència i èxits que ell.

La paciència que Laporta va tenir al començament amb Rijkaard, però, va rebre recompensa. De fet, el tècnic d’Amsterdam és un home pacient,tranquil .Amb una manera de fer molt bona i una mentalitat en què el diàleg i la força del grup, l’esperit, juguen un paper molt important. Agafar un grup format per homes que fa anys que perdien, i altres que no es coneixien de res, i convertir- los en un equip d’èxit requeria temps, fer-se al foc lentament. I, amb el temps a favor, l’holandès ha acabat demostrant que les seves idees erenles correctes. Rijkaard va arribar a Barcelona conscient que a la maleta hi duia poc més que els bons records que tothom tenia de la seva gloriosa carrera com a jugador. Per als seguidors del Barça era un rostre que encarnava perfectament una nova època, però del passat no es pot viure. Calien resultats . A ra l’h o lan dè s ja és considerat un dels millors tècnics del món, ja que ha guanyat untítol de prestigi i ha demostrat a tothom la seva capacitat per crear un estil de joc propi. […]

Toni Padilla, El 9 esportiu de Catalunya (27.12.2005), any 4, núm. 1445 (Text lleument modificat)

1. Expliqueu breument què vol dir cadascuna de les expressions següents, que trobareu subratllades en el text:


a) parlar per parlar

b) les havia passat magres c) va fer aigües
d) fer-se alfoc lentament




2 - Considereu el fragment següent, subratllat en el text:

Ara l’holandès ja és considerat un dels millors tècnics del món, ja que ha guanyat un títol de prestigi i ha demostrat a tothom la seva capacitat per crear un estil de joc propi.


Doneu resposta a les qüestions següents:

a) Indiqueu quins sintagmes exerceixen la funció sintàctica de complement directe dinsalguna o algunes oracions del fragment.

b) Indiqueu quin o quins sintagmes exerceixen la funció sintàctica de predicatiu i quin o quins sintagmes exerceixen la funció sintàctica de complement indirecte.


c) Indiqueu quina o quines formes fan la funció de verb auxiliar.


3 – Digueu un antònim o expressió antonímica de cadascun dels substantius següents, que trobareu subratllats en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Texto Juan Montes Cato
  • sele sele
  • Textes Fotos Treball Cat
  • Sela
  • Sela
  • sele
  • Sela
  • Sele

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS