text explicatiu

Páginas: 2 (401 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014
EL TEXT EXPLICATIU



Concepte d'exposició i concepte d'explicació

El text expositiu pretén informar d'un tema d'una manera ordenada, lògica i clara. La simple exposició pot portar, a més,a l' explicació , és a dir, a voler fer entendre allò que hem exposat. Exposició i explicació són termes que s'utilitzen de vegades indistintament per a referir-se a textos que tenen una finalitat obé informativa o bé didàctica. A diferència de l'argumentació, l'exposició no pretén convèncer ningú de res, sinó que únicament pretén donar la informació necessària per a fer comprendre un tema. Pertant, ha de ser neutra i objectiva.

La identificació d'un text explicatiu

De vegades costa d'identificar la natura d'un text, perquè s'hi troben altres tipus de textos inclosos. Sovint, en el textexpositiu hi ha descripcions o narracions i fins i tot argumentacions. Només sabrem de quina mena de text es tracta si esbrinem la finalitat, el propòsit amb què s'ha escrit el text. Tot i que hihagi seqüències descriptives, si el propòsit comunicatiu no és descriure sinó fer entendre allò descrit, estem davant d'un text explicatiu. Encara que hi hagi seqüències narratives, si la finalitat detext no és narrar sinó fer entendre allò que es narra, estem davant un text explicatiu

Classes de textos explicatius

Com que les explicacions són els textos didàctics per excel·lència tot els quees refereixen a la vida acadèmica (tractats, manuals, apunts, exàmens) en seran bons exemples. Però també es troben textos expositius en les definicions de diccionari, en els articles de divulgaciócientífica o tècnica i en les cròniques o reportatges periodístics derivats de la repercussió que hagi pogut tenir una notícia. Són també molt freqüents en el món acadèmic les exposicions orals: lesclasses magistrals, les conferències, les presentacions d'actes... També els refranys i els proverbis tenen una finalitat explicativa.

Estructura d'un text explicatiu

L'estructura pròpia del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL TEXT EXPLICATIU O EXPOSITIU
  • El text explicatiu
  • El texto en el texto
  • Textos
  • Textos
  • Textos
  • El texto
  • Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS