Text Locke

Páginas: 5 (1210 palabras) Publicado: 3 de abril de 2015
Núria Ortiz Rojas

És el text extret de les poves de les PAU del 2013
John Locke,
Segon tractat sobre el govern civil
capítol xix

1
Els habitants volen entrar en societat perquè el poder legislatiu protegeixi, i ningú pensarà això a l’inversa. Si els legisladors intenten arrabassar i destruir la propietat del poble i els seus drets el poble té dret a resistència, dret d’apal.lació.
Quanel poder legislatiu transgredeixi aquesta norma fonamental de la societat haurà traït la confiança atorgada i haurà posat el poder que el poble li havia concedit al servei d’objectius ben oposats, de tal manera que el poble recuperarà aquell poder i tindrà dret a recobrar la llibertat inicial.

2
poder legislatiu: part de l’estat que s’encarrega de fer les lleis.
estat de guerra: quan algúintenta violar el dret a la vida o altres drets bàsics d’un altre


3
Segons Locke, en l’estat de naturalesa els homes són lliures per organitzar les seves accions i disposar de les seves persones i els seus béns de la manera que considerin millor, amb l’única limitació – però important limitació- de la llei natural, que coincideix amb la llei de la raó i és evident i intel·ligible per a tots elséssers racionals.
Els homes viuen en una situació d’igualtat, en el sentit que ningú està sotmès o subordinat a l’autoritat i voluntat de cap altre home; però l’estat de naturalesa no és un estat de llibertinatge o desenfrenament, ja que en aquest estat hi ha una llei, la llei natural, que prescriu que ningú pugui destruir-se a si mateix ni causar cap perjudici als altres en la seva vida, salut,llibertat o propietat.
per a Locke a l’estat de naturalesa hi ha la llei natural, de la qual deriven uns drets naturals: la vida, la salut, la llibertat, la propietat, etc. que possibilita un estat de pau i vida en comú, segons la raó. Així mateix, existeixen determinades institucions, com la família, i obligacions morals basades en la pròpia llei natural.
Ara bé, per tal que la llei natural siguiefectivament respectada, els homes també disposen en l’estat natural del poder d’executar-la, així com del dret de castigar als transgressors d’aquesta llei. I en aquest punt és on comencen a sorgir els problemes: com que en l’estat de naturalesa no hi ha autoritats ni jutges comuns que arbitrin imparcialment en les disputes, cada home esdevé jutge de la seva pròpia causa. Aquest fet noplantejaria problemes si els homes actuessin sempre com a éssers racionals.
Aquesta situació i el perill que s’agreugi cada cop més és el que empeny els homes a abandonar l’estat de naturalesa i constituir la societat civil o comunitat política. Però Locke deixa clar que l’estat natural no és un estat de guerra, sinó que aquest s’esdevé per una violació de les prescripcions de la llei natural.
Així doncs,la transició de l’estat de naturalesa a l’estat de societat es produeix quan els homes
D’aquesta manera, mitjançant aquest pacte social els homes queden sotmesos al poder o l’autoritat política.
es posen d’acord i decideixen renunciar a aquest poder natural, cedint-lo o dipositant-lo en la comunitat, que
Un cop el poble ha elegit els seus governants, aquests queden sotmesos, també, a unesdeterminades obligacions, entre les quals hi ha el deure de governar mitjançant unes lleis fixades, conegudes, establertes i promulgades pel poble, i no mitjançant decrets arbitraris; així com l’obligació d’establir jutges rectes i imparcials.
Així doncs, segons Locke, el compromís que dóna lloc a la societat civil és doble ja que, si bé els governats es comprometen a renunciar al seu poder natural dejutjar i castigar els infractors, els governants es comprometen a garantir els drets naturals dels governats.
Per tal que el poder polític no degeneri en poder absolut, cal que el poder legislatiu - correspon al parlament i és declarat com a suprem - i l’executiu –s’encarrega del compliment de les lleis i correspon al sobirà- estiguin separats, tot i que coordinats, ja que si són les mateixes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario De Texto, John Locke
  • comentario de texto sobre John Locke
  • Texto De Locke
  • Comentario De Texto De Locke: Ensayo Sobre El Entendimiento Humano
  • Texto John Locke
  • Comentario De Texto De John Locke
  • john locke, comentario de texto
  • Locke J Seleccion Textos Politicos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS