textos administratius i juridics

Páginas: 9 (2098 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2013

TEXTOS ADMINISTRATIUS I JURÍDICS

Tema: especialitzat
Finalitat: - objectiva
informativa
normativa (disposicions administratives, textos legals...)

Canal: escrit
Codi: formalitzat: llenguatge administratiu i jurídic

Les normes administratives determinen un seguit d’expressions protocol·làries que cal emprar per adreçar-se a les persones que ocupen càrrecs de rellevància social ocàrrecs que són importants dins l’Administració.

Es classifiquen segons si pertanyen a textos legals (constitució, estatuts, lleis, decrets...), pròpiament jurídics (denúncies, querelles, sentències, recursos...) o administratius (instància, certificat, contracte, acta de reunió...).


Textos administratius

a. Sol·licitud o instància: és un document que fa una persona a l’Administració, auna institució o a un organisme, per demanar alguna cosa prevista en la llei vigent (sol·licitar la matrícula en un centre públic, reclamar el dret de revisió d’un examen...).

b. Certificat: document que expedeixen l’Administració o les empreses per donar fe d’alguna cosa que interessa el sol·licitant (les notes d’un expedient acadèmic, l’assistència a un curset, els honoraris que rep l’empresa,etc.). Té una estructura fixa.


c. Contracte: document que reflecteix un acord entre dues parts, la qual cosa comporta unes obligacions i uns drets a ambdós sotasignants.

d. Convocatòria de reunió: document que avisa i convoca algú a una reunió (un claustre de professors, un consell de l’Administració, un òrgan sindical, etc.).


e. Acta de reunió: document que recull, gairebé al peude la lletra, el que han manifestat les persones assistents a una reunió i els acords presos. Hi ha diverses classes d’actes: les notarials (que s’efectuen davant la presència d’un notari, que dóna fe dels acords presos entre diverses parts), les dels òrgans col·legiats (que duen a terme les decisions de manera consensuada) i les dels òrgans de l’Administració (que varien segons la llei vigent).Textos jurídics

a. Demanda: és un escrit presentat davant el jutge per inciat un plet, en el qual s’exerciten una o diverses accions. En l’escrit de demanda ha de constar la persona (part actora) que la formula, aquella contra la qual és presentada (part demandada), els fets en què la basa, els fonaments de dret que la justifiquen i la petició degudament concretada.

b. Denúncia:document en què es comunica a l’òrgan administratiu fets que poden determinar la incoació d’un procediment administratiu.







TEXTOS PERIODÍSTICS

Tema: d’actualitat (política, economia, societat, cultura, ciència, art...)
Intenció: - més o menys objectiva
informar
formar
influir
Canal: - visual: premsa
auditiu: ràdio
audiovisual: televisió

La varietat lingüística que seleccionenels mitjans de comunicació és l’estàndard, justament per la funció de referència social que acompleix: són comunicacions formals que s¡adrecen a un públic ampli i heterogeni.

La informació sobre fets i la valoració que susciten vertebren les dues tipologies bàsiques dels textos periodístics: la narrativa i l’argumentativa

Els fets s’articulen seguint la tipologia narrativa. La notícia, lacrònica i el reportatge (amb seqüències descriptives) en són els exponents més representatius.

L’opinió es vertebra seguint dues tipologies: l’expositiva i, sobretot, l’argumentativa. L’editorial, els articles, les cartes a la direcció i la crítica en són exemples clars.

En menor grau i en seccions més laterals del diari apareixen també la tipologia conversacional (entrevista), la predictiva(informacions meteorològica, horòscops) i la instructiva (receptes de cuina, rutes turístiques...).

1. Gèneres informatius

a. notícia: text narratiu que ens informa d’un fet o d’un esdeveniment d’actualitat.
S’estructura a l’entorn de sis preguntes bàsiques: qui? (la protagonista), què? (ha passat), quan? (s’ha produït), on? (ha succeït), per què? (ha ocorregut), com? (s’ha esdevingut)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Clase I Tipos de textos
  • Texto Dramatico I
  • Textos Filosoficos I
  • Comentario Texto Alfonso I
  • Comentario De Texto I El Extranjero
  • Textos descriptius i narratius
  • Comentari De Text Mar I Cel
  • L'origen del lèxic i Tipus de textos.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS