textos cmc

Páginas: 5 (1073 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015
Textos anteriors
TEXT 2

“Els segles transmeten d’un a l’altre aquest espectacle grandiós i el transmeten tal i com el van rebre. No hi ha canvis ni alteracions sinó una idea plena. Es mantenen les espècies triomfant sobre les forces de la natura, els temps i el sepulcre i el límit de la seva existència ens és desconegut”
Bonnet,1779

1 Segons aquest científic, mai hi va haver ni hi hauràcap canvi a les espècies que omplen la Terra. Posa dos exemples d’espècies extingides i busca informació sobre quan es van originar d’altres dues.
Una espècie extingida, va ser el tiranosaure. Vivia a l’oest nord americà i va existir, fa aproximadament 65 i 68 milions d’anys. Era un carnívor amb un crani massiu i equilibrat amb una llarga cua pesant.Un altre exemple d’una espècie extingida ésl’ós Mexicà. Habitava al nord de Mèxic, i a la part sud-oest dels estats units. Era una subespècie de l’ós Bru, de la qual no es coneixia molt abans que arribes a l’extinció al 1964.Una espècie originada actualment es el Saltuarius Eximius, que és un dragó amb la cua en forma de fulla. Mesura 20 cm de longitud i té una aparença primitiva però a l’hora excepcional.
Un altre exemple d’una nova espècie, és la sargantana de pell d’aurada, anomenada Saproscinus Saltus i és molt activa durant el dia.
2 Per què creus que podia mantenir aquestes idees? Pensa per ajudar-te que tot i que es trobaven fòssils en totes les èpoques no s’identificaven com antics éssers vius. A mitjans del s.XVII un científic anomenat Stensen havia relacionat les anomenades fins llavors ”llengües de pedra” amb les dentsdels taurons i a les conquilles petrificades trobades a les muntanyes amb els mol·luscs marins. Però ho explicava pel diluvi universal. De fet, una manera de reconciliar el Gènesi bíblic amb les dades paleontològiques i geològiques era pensar que aquest llibre bíblic només feia referència a la creació final de plantes i animals del present ja que entre ells es trobava l’home.
Perquè no hi haviacap avenç tecnològic de manera que en aquella època pensaven que les espècies havien estat i eren inamovibles.

Lamarck
TEXT 2

“Aquesta és la meva particular conclusió: la naturalesa ha produït una rera l’altra totes les espècies animals. Va començar amb la més imperfecta o la més simple i va acabar amb la més perfecta, desenvolupant la seva organització de manera gradual. En propagar-seaquests animals per tots els llocs habitables de la Terra, cadascuna de les seves espècies ha conservat a les seves parts, per obra de les condicions en les quals es trobava, els costums i alteracions que en ella observem”.
Només seria possible argumentar en contra si es pogués demostrar que “cap lloc de la superfície terrestre s’ha modificat a la seva naturalesa, en la seva altitud, en el seuclima, etc. […]”
Lamarck,1809 Philosophie zoologique.

1 Quin dels principis lamarquians s’expressa en aquest fragment?
Les adaptacions davant el medi. Davant l’entorn on viu cada individu aquest s’especialitza i canvia les seves condicions per a poder assolir millor el menjar i les relacions amb aquest medi.
2 Quan diu “la naturalesa ha produït una rera l’altra totes les espècies animals” ambquina idea estava sent trencador? Podries millorar aquesta afirmació.
Les espècie s no son inamovibles sino que s’adapten creant noves especies.
La naturalesa ha fet que les especies animals evolucionin, les adaptacions si no formen part de l’adn no passaran als nostres descendents.

3 Explica per què el segon fragment és una bona demostració de la seva idea sobre la influència de l’ambient enl’evolució de les espècies.
Perquè totes les espècies per sobreviure s’han hagut d’adaptar en l’entorn on viuen. Tenim el clar exemple que posa Lamarck amb les girafes. Aquestes tenen el coll tan llarg degut a que la seva alimentació es trobava a les branques dels arbres mes alts del medi on vivien així a mesura d’anar estirant el coll per assolir l’alimentació aquest es va anar allargant fins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cmc text
  • Cmc comentario de texto
  • Cmc Textos 129
  • Cmc
  • CMC
  • CMC
  • cmc
  • cmc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS