tgyhujiko

Páginas: 11 (2506 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2013
TEMA 2
1. Creació del Mercat Comú Espanyol
Entre el1837-1892 es va produir un procés d’unificació del sistema econòmic, és a dir, la creació d'un mercat únic.

1.1. Comunicacions
L'any 1850 es creà el servei de correus tal com avui el coneixem i al 1852 es creà el servei de telègrafs permeten un desenvolupament important de les comunicacions i una gran expansió de la premsa. durant elbienni progressista (1854-56) va haver un impuls a la construcció del ferrocarril que va afavorir la comercialització i la unificació de preus. Amb una legislació que va permetre l'entrada de capital per finançar la xarxa i perquè l'any 1854-96 es construís la xarxa bàsica.
La ràdio i la telefonia van arribar quasi a les acaballes del segle XIX.

1.2. Nova legislació mercantil
Al 1848 es vaestablir l'adopció del sistema de pesos i mesures del sistema decimal. S’aboleixen les antigues formes de pesar i mesurar (lliures, unces, quarters, patricons...). Al 1841 es van suprimir les duanes interiors, és a dir, lliure circulació de mercaderies. Abolint els peatges, pontatges, burots... Però es mantenen les contribucions a les entrades de les ciutats (consums).

Malgrat la tendència a laliberalització, a partir de 1875 es va haver de protegir de la competència estrangera (proteccionisme) , es va protegir el tèxtil català, la siderúrgia basca, el carbó asturià i el blat castellà. Es van crear noves lleis com el codi penal (1848) i el codi civil (1889). Aquestes noves lleis van ser de gran transcendència ja que els dos proporcionaven regles generals sobre qüestions mercantils i delicteseconòmics.

1.3. Unificació del sistema monetari
Fins el 1869 el sistema monetari era caòtic ja que circulaven monedes antigues. Però al 1869 per decret del ministre d’Hisenda, Laureà Figuerola, va instaurar la pesseta com a moneda única amb equivalència en or i plata. Més tard al 1874 un altre ministre d'hisenda va establir una altre mesura que ajudaria a l'expansió del nou sistema monetari,aquesta mesura consistia en l'emissió de bitllet de paper moneda i extensió de l’ús dels txecs.

1.4. Unificació del sistema d’impostos
A principis del segle XIX el sistema fiscal no estava controlat per l’Estat. Hi havien llocs on existien més de cent tipus d'impostos diferents impostos als senyors, a l’església, al rei, a l’ajuntament... A cada territori eren diferents. L'any 1845 ambl'anomenada reforma de Mon feta pel ministre d’hisenda, van anar creant un nou tipus de sistema fiscal, que queda reduït a cinc grups: Immobles, Conreus i ramats, Producció industrial i comerç, Consum, Inquilinats i hipoteques.

2. Les transformacions industrials
2.1. La indústria siderúrgica al País Basc
Tenia riquesa en mines de ferro, tenien una xarxa de fàbriques de ferro dolç. Aquestes mineseren explotades des de l’època romana i exportaven el ferro a la resta d’Espanya i a les colònies americanes. Però gràcies a la independència de les colònies va portar a les fabriques de ferro a una crisi.
A partir de 1860 s'inicia un bescanvi de ferro per carbó amb la Gran Bretanya que proporcionava un avantatge bàsic per a la indústria bilbaïna. Amb el capital obtingut, es van construirdrassanes, alts forns… i la siderúrgia creà les grans empreses metal·lúrgiques basques. L'arrencada econòmica del País Basc s'explica per dues raons la política proteccionista (monopoli del mercat espanyol) i l'expansió de l’acer que va substituir el ferro colat (o dolç).

Les causes de l’hegemonia a Espanya de la siderúrgia basca van ser: (Matèria primera excel·lent, Energia barata (carbó anglès alsvaixells de tornada), Costos d’extracció baixos: mines a cel obert, L’expansió de la metal·lúrgia va impulsar els sectors de maquinària industrial, de transports, drassanes, química).

Al voltant de la siderometal·lúrgia biscaïna es van desenvolupar les mines de carbó asturià i la metal·lúrgia a Guipúscoa i Cantàbria.

2.2. Metal·lúrgia a la resta d’Espanya
A España hi havia el jaciments de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS