The dinner party

Páginas: 5 (1035 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2010
Filosofia de l’art
THE DINNER PARTY

Nom: The Dinner Party
Autor: Judy Chicago
Cronologia: 1974-1979
Estil: art feminista
Materials: ceràmica, porcellana i teixits.
Dimensions: 14’4 x 12’6 x 0’9
Localització: Museu de Brooklin

Judy Chicago, nascuda el 20 de juliol de 1939 a Chicago, és la precursora de l’art feminista. En els quaranta anys de carrera que duu fins el moment, ha causatgran influència artística i ha realitzat diverses publicacions arreu del món. Les seves obres d’art s'han exposat als Estats Units, Canadà, Europa, Àsia, Austràlia i Nova Zelanda, i molts dels seus llibres s’han publicat en diferents idiomes, apropant el seu art i la seva filosofia a milers de persones.
L’autora de The Dinner Party, feminista des de jove, es va veure influenciada pels movimentssocials i polítics succeïts a França l’any 1968 que van inaugurar el que es coneix com la segona onada feminista arreu del món i que finalitzà a finals dels anys 70’s. Aquesta segona onada es va caracteritzar per un canvi en les prioritats. La recerca de la igualtat es va substituir per una afirmació de la diferència, és a dir, l’objectiu principal ja no era ser considerades iguals als homes, sinóser reconegudes com un gènere diferent amb necessitats diferents i amb les mateixes oportunitats.
Des de 1973, Estats Units, nacionalitat de Judy Chicago, patia una crisi política i econòmica. La crisi econòmica internacional era aguda i Estats Units va conèixer les seves tasses d’atur i inflació més elevades des de feia dècades, però el 1975 el país va començar a recuperar-se de la recessióiniciada dos anys enrere. El juliol de 1976 Jimmy Carter va obtenir la nominació presidencial pel Partit Demòcrata derrotant a Gerald Ford. Entre 1979 i 1980 l’economia nord-americana es va deteriorar. La inflació anual va créixer més del 10% i el dòlar va baixar. Carter va obtenir la seva nominació per les eleccions de 1980, mentre els republicans presentaven com a candidat a Ronald Reagan, que vatriomfar aprofitant el desprestigi popular del president Carter per la mala situació econòmica.
Dins d’aquest context de crisi i feminisme, Judy Chicago va crear la instal·lació The Dinner Party, que constitueix una de les obres més emblemàtiques i polèmiques de l’artista nord-americana i fou presentada per primera vegada al Museum of Modern Art de San Francisco el 1979. Commemora la lluita i lesbatalles guanyades de les dones contra els valors masclistes dins la cultura occidental.
La instal·lació consta d’una gran taula en forma de triangle equilàter situada al damunt d’un terra fet de rajoles també triangulars. Aquest predomini de les formes triangulars fa referència a la dona ja que el triangle constitueix el símbol de la feminitat. Damunt les tovalles trobem una copa, uns coberts iun plat de ceràmica diferents per a cada lloc de la taula. Cada plat remet, amb les seves acolorides formes artístiques, a la imatge d’una vagina.
En aquest projecte han col·laborat diverses dones enviant una imatge anònima de la seva vagina a través d’Internet, generant, així, un projecte col·lectiu i l’experiència íntima d’investigar la pròpia sexualitat, unint a les dones al voltant de lapràctica comuna de la maternitat, a la imatge de la vagina i al clítoris com a eix de la sexualitat femenina. Les imatges de les vagines de la taula sumen un col·lectiu que al·ludeix la experiència clitoriana que defineix les dones com a objectes que desitgen en comptes d’objectes de desig. És aquest el centre al qual gira aquesta obra de Judy Chicago; el sexe de la dona es converteix en discurs,centre de reflexió i element de delació social.
A la taula cerimonial observem un conjunt d’objectes que responen a tècniques o accions tradicionalment associades a les dones, tal com preparar el menjar, servir la taula, brodar a les tovalles els noms dels convidats, pintar sobre la porcellana... amb l’objectiu de qüestionar i denunciar tant els dogmes pel que fa a les relacions de gènere com els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • The Dinner Party
  • Dinner In The Sky
  • The Cocktail Party
  • The stolen party
  • Party all the time
  • "Dinner Party" Decodificacion Sinbolica
  • Breaking The Two Party Monopoly
  • PARTY WEED IN THE HOUSE !!!

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS