TIO Canya

Páginas: 3 (614 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2015
COMENTARI DE LA CANÇÓ DEL TIO CANYA

Aquesta canço pertany al grup Al Tall el qual es va fundar a principis de l’any 1975 amb Manolo Lledó, Manolo Miralles, Miquel Gil i Vicent Torrent comintegrants. És un grup musical valencià de folk.
La cançó narra el procés de substitució lingüística del País Valencià a través de la historia d’una família. El Tio Canya és un home tradicional de poble queés monolingüe del valencià i rep burles i paraules agrejades per no saber expressar-se en castellà en la ciutat. Després, el Tio Canya té un fill que es diu Tio Canya també. Quan el nen comença l’escolano sap parlar castellà i va viure càstigs i renyes. Els néts del Tio Canya van poder estudiar, fins i tot arribar a la Universitat. Quant arriba l’estiu i van a visitar a l’avi Tio Canya, se’ls had’escoltar parlant la llengua forastera ja que l’han adoptat dels centres formatius i de la gent benestant amb la que hi van (això es degut a causa de la implantació del castellà en la dictadura delGeneral Francisco Franco). Finalment, Tio Canya primer, té besnéts que tornen a recuperar la llengua catalana apresa per la gent del poble deixant de costat el castellà après dels seus pares.
La cançós’estructura en divuit estrofes. En les cinc primeres ens introdueixen la figura del Tio Canya, protagonista de tota la cançó, i ens mostren la primera evidència de substitució del català a València. Lesestrofes set, vuit, nou, deu i onze parlen del fill del protagonista que, com el seu pare, ha de viure la limitació del seu idioma matern a causa de la imposició del castellà. En la tretze i catorzeens reflecteixen els néts del Tio Canya que ja han deixat de parlar el català i han adoptat com llengua personal la llengua poderosa. En les estrofes quinze, setze i disset es veu la reconquesta de lallengua pròpia de València reflectida en una nova generació de la família del Tio Canya. Les estrofes sis, dotze i divuit són la retornada, que revelen la defensa de la llengua catalana...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el tio
  • Coño Tio
  • El Tio
  • mi tio
  • Mi Tio
  • La Canya De Spinning
  • Tio tigre y tio conejo
  • Tio Conejo Y Tio Coyote

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS