tipos de centrales

Páginas: 6 (1437 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014
Tipus de centrals:
Centrals Geotèrmiques:
L’energia geotèrmica, és aquella energia que prové de l’interior de la terra. Aquest tipus d’energia s’utilitza en alguns habitatges en els països nòrdics.
Funcionament: El vapor d'aigua a altes temperatures (fins a 600 º C) es canalitza des de l'interior de la Terra fins a la central permetent l'evaporació de l'aigua present en les nombrosescanonades que es troben al voltant de la caldera. El vapor d'aigua adquireix molta pressió, per la qual cosa s'utilitza per moure una turbina connectada al generador. En girar la turbina es produeix l'electricitat, que viatja del generador fins als transformadors, que eleven la tensió per a transportar aquesta energia per la xarxa elèctrica fins als centres de consum. El mètode per a triar depèn del queen cada cas sigui econòmicament rendible. Els recursos de magma ofereixen energia geotèrmica d'altíssima temperatura, però amb la tecnologia existent no es poden aprofitar econòmicament aquestes fonts.
Aquí a Catalunya ni a la resta d’Espanya no n’hi ha cap central geotèrmica.

Centrals amb energia mareomotriu: és una central elèctrica que utilitza l'energia de les marees per a produir energiaelèctrica.
Funcionament: En una central mareomotriu, un dic separa una badia o estuari del mar obert. En pujar la marea, s'obren les comportes i l'aigua entra a l'interior del dic. A la baixamar, s'obren de nou les comportes i l'aigua torna a mar obert tot fent funcionar les turbines dels generadors elèctrics de la central.
Per obtenir un bon rendiment, aquest tipus de central només es potconstruir en zones on les marees siguin prou intenses, amb una amplitud entre la baixamar i la plenamar d'almenys cinc metres

A Catalunya no hi ha centrals mareomotrius, només a Cantàbria.





Centrals eòliques:
L’energia eòlica és aquella energia obtinguda del vent.
Funcionament: El vent mou les pales de l'hèlix, que transmet el moviment, a través d'un eix, fins a una caixad'engranatges. Allà, la velocitat de gir de l'eix es regula per garantir la major producció energètica, ja que des de la caixa d'engranatges el moviment es transmet fins al generador, el qual produeix electricitat. L'electricitat viatja des del generador fins als transformadors, on augmenta la tensió per poder transportada l'energia elèctrica fins als llocs de consum.
Alhora, el pas de les pales il'orientació de l'aerogenerador, són regulats per diversos sistemes electrònics.
Catalunya, produeix 834MW amb els parcs eòlics, però la generalitat preveu arribar als 3.500MW cap allà el 2015.
Centrals fotovoltaiques:
Les centrals fotovoltaiques produeixen electricitat sense necessitat de turbines ni generadors, utilitzant la propietat que tenen certs materials de generar un corrent d'electrons quanincideix sobre ells un corrent de fotons.
Funcionament:
La clau del funcionament de les cèl·lules fotovoltaiques està en la disposició en forma de sandvitx de materials dopats de diferent manera, de manera que uns tinguin excés d'electrons i altres, per contra, "buits" amb dèficit d'electrons. Els fotons de la llum solar porten una energia que arrenca els electrons sobrants d'una capa i els famoure en direcció als "buits" de l'altra capa.
El resultat és la creació de flux d'electrons excitats, i per tant, un voltatge elèctric. Aquest voltatge aconseguit és molt petit: per exemple, una il·luminació amb una potència d'1 kW per metre quadrat genera tot just un voltatge de 0,5 volts.

Esquema de funcionament:
En absència de llum, el sistema no genera energia.

Quan la llum solar incideixsobre la placa, la cèl·lula comença a funcionar. Els fotons de la llum solar interaccionen amb els electrons disponibles i incrementen el seu nivell d'energia.


A mesura que la llum solar es fa més intensa, el voltatge que es genera entre les dues capes de la cèl·lula fotovoltaica augmenta.

A Catalunya actualment han augmentat les instal·lacions fotovoltaiques. Es produeix en uns...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tipos De Centrales Eléctricas
  • tipos de centrales electRICAS
  • tipos de centrales telefonicas
  • Tipos de centrales
  • Tipos de centrales
  • Tipos De Ganaderia En Venezuela En La Depresión Central Llanera
  • Tipo Cambio Fijo E Intervención Banco Central
  • Caracteristicas De Los Tipos De Gobierno En Mexico (Monarquia, Feudalismo, Centralismo)

OTRAS TAREAS POPULARES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS