Tipos De Violencias

Páginas: 11 (2681 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
PAC 1: SELECCIÓ I COMENTARI DE NOTÍCIES DE PREMSA:
A PROPÒSIT DE BOURGOIS

En aquest treball realitzaré un recull de notícies de premsa que exemplificaran les diverses formes de violència com és la violència estructural, simbòlica i normalitzada que Bourgois exposa en el seu text de: “Treinta años de retrospectiva etnográfica sobre la violencia en las Américas”. I per finalitzar, faré uncomentari i reflexió de cada notícia des de la perspectiva dels diferents tipus de violència.

VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL
La primera noticia que exemplifica clarament la violència estructural, és: “Sanidad anula este sábado la tarjeta sanitaria a quienes no cotizan en España”.
Aquesta notícia tracta sobre el Ministeri de Sanitat, el qual va anular la targeta sanitària a principis del mes de setembre atots els immigrants que es troben en situació irregular i els estrangers que no han cotitzat en la seguretat Social aquí a Espanya. A més, totes aquelles persones que encara no hagin treballat mai i tinguin ingressos de 100.000 euros al any ( els anomenats rentistes), també perdran la seva condició a la seguretat social.
Una de les coses que volen aconseguir amb aquesta llei és acabar amb el“turisme sanitari” i així en moments de crisis econòmica poder recaptar diners. Tot i això, Sanitat s’ha compromès a atendre a totes aquestes persones en qualsevol situació d’urgència.
Aquesta nova llei ha generat una sèrie de desigualtats socials per mitjà de[1] forces polítiques i econòmiques en alguns sectors de la població socialment vulnerables, fent que es generi violència estructural i creantunes condicions de desavantatges que abans no tenien.
Aquest tipus de violència s’ha creat de forma invisible ja que es difícil de veure-la i lluitar contra ella, generant malestar i conductes visibles entre la població, com la campanya que s’ha creat sobre els drets de salut de les persones immigrants i les diverses manifestacions que s’han format pels drets humans de les persones sensedocumentació.
En la notícia es pot veure el conjunt d’estructures que perjudiquen la satisfacció de les necessitats, com el benestar de les persones sense papers, els estrangers i les persones que no han cotitzat, formant processos d’estratificació social.
Es pot veure en aquest cas com el conflicte que s’ha generat a partir de la nova llei, el repartiment de recursos, com és el cas de no obtenir latargeta sanitària, es resolt sistemàticament a favor per part de la Sanitat, recaptant diners a través de persones amb desigualtats socials i perjudicant-les, un clar exemple de la violència estructural en la nostra societat.
LA VIOLÈNCIA SIMBÒLICA

La notícia que il·lustra el tipus de violència simbòlica és: “Detenido por abusar sexualmente de su hermanastra durante siete años en Palma”.Aquesta notícia tracta d’un cas d’abús sexual d’un home de 27 anys que durant set anys, quan ell tenia 19 anys va estar abusant de la seva germanastra que tenia 5 anys.
La víctima, va estar durant anys sofrint diverses agressions sexuals ja que en l’inici ella no entenia res i pensava que eren situacions normals, però a mesura que van anar passant els anys es va anar adonant del que estava succeintfins el punt d’explicar als seus pares la situació viscuda i poder denunciar al seu germanastre, el qual l’han detingut i ha passat a disposició judicial.
En aquesta notícia podem veure com la noia durant un llarg transcurs de temps va estar patint violència simbòlica ja que va [2]naturalitzar la seva situació, entenent-la com normal i va transformar la seva dominació com a legítima.
Ella creiaque el que li feia el seu germanastra a l’inici de l’abús sexual era natural ja que ell tenia més edat que ella. Aquest tipus de violència, en el moment de l’inici era invisible, ja que la noia només tenia 5 anys i era inconscient d’aquestes pràctiques que anaven en contra seva. El seu germanastre, havia construït una sèrie d’estratègies de poder que es caracteritzaven pel seu rol social de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Violencia y tipos de violencia
  • Que Es Violencia? Tipos De Violencia
  • La Violencia Y Sus Tipos
  • Tipos de violencia
  • Tipos De Violencia
  • Tipos de violencia
  • Tipos de violencia
  • Tipos de Violencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS