Tirant lo Blanc resument

Páginas: 38 (9451 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
RESUM DE L'ARGUMENT DE LA NOVEL·LA
Gestes del comte Guillem de Vàroic. Vivia a Anglaterra un cavaller anomenat Guillem de Vàroic que, en la seva joventut, havia guanyat renom com a guerrer i s'havia trobat en nombrosos combats, dels quals sempre havia sortit vencedor. En arribar als cinquanta-cinc anys, va decidir abandonar la vida de les armes i emprendre un pelegrinatge a Jerusalem, per tald'obtenir el perdó dels seus pecats. Un cop presa aquesta decisió, va cridar els seus servents, als quals va pagar el que els devia, i al davant de tots ells va fer donació del comtat a la Comtessa, la seva esposa -ja que el fill de tots dos era massa petit- i li va deixar un anell partit en dos que mostrava completes les armes de l'esposa i el marit (cap. 2).
Aleshores va comunicar el seupropòsit a la Comtessa, qui, després d'haver-se'n dolgut llargament, va manifestar la seva disconformitat. Després d'haver intentat aconsolar-la, Guillem de Vàroic va deixar Anglaterra i va emprendre el seu pelegrinatge. Visitades les ciutats de Jerusalem i Alexandria, se'n va anar a Venècia, on va fer divulgar la notícia que havia mort i va procurar que arribés a Anglaterra. En saber-ho, la Comtessa vamanar fer-li els funerals, convençuda que s'havia quedat viuda. Per la seva banda, Guillem va tornar a Vàroic vestit amb l'hàbit de Sant Francesc, amb una llarga cabellera i barba, i va instal·lar-se en una ermita, on vivia de les almoines que li feien. La mateixa Comtessa acostumava a donar-n'hi. I d'aquesta manera va passar algun temps (cap. 3 i 4).
El rei moro de la Gran Canària va arribar desobte a Anglaterra, i, després de vèncer l'exèrcit anglès en nou batalles seguides, va obligar el rei cristià a refugiar-se a Londres, on va ser assetjat. El Rei va aconseguir fugir i va arribar a Vàroic, on va ser acollit per la Comtessa, que li va aconsellar que s'hi quedés perquè era una ciutat fortificada i estava ben avituallada de totes les coses necessàries. En saber-ho els moros, es vanpresentar a Vàroic fent una gran ostentació de força (cap. 5).
El Rei d'Anglaterra, desesperat, es retira per lamentar-se. El seu son és interromput per l'aparició d'una donzella que l'exhorta a tenir confiança en Déu i en la Verge, i li ordena que al primer home que vegi demanant almoina amb una barba molt llarga el besi en senyal de pau i el faci capità de tota la seva gent. L'endemà, elComte-ermità anava com sempre a demanar almoina a la Comtessa quan va ser vist pel Rei, que sortia de missa. El rei   sense perdre temps el va besar i se'l va emportar a una cambra apartada, on li va suplicar, en el nom de Déu, que deixés el seu hàbit i es vestís les armes de guerra per vèncer els enemics (cap. 6 i 7). L'ermità es va excusar argumentant la seva vellesa i la seva pretesa ignorànciamilitar, raons que el Rei no va admetre, fins que es va agenollar als seus peus per demanar-li que acceptés (cap. 8 i 9). Finalment, l'ermità es disposa a assumir el comandament de les forces angleses i es prepara per actuar. Recomana al Rei que es mostri alegre i optimista, i immediatament disposa la confecció de certes magranes de cal viva, amb l'objectiu d'amagar-les en el campament enemic iincendiar-lo, ja que, com més aigua tiraran per apagar el foc, més les inflamaran (cap. 10).
Havent sortit de la cambra on havien estat reunits, el Rei es va mostrar alegre, i va donar ànims als seus. L'ermità es va posar a preparar tot el que necessitava per a l'empresa de les magranes. Li faltava sofre, però n'hi havia al palau de la Comtessa, que n'hi va proporcionar a indicació del rei. A l'hora dedinar, el Rei va fer seure l'ermità al seu costat, amb gran admiració de tots, especialment de la Comtessa, que veia tan reverenciat aquell a qui acostumava a fer almoina (cap. 11).
A la nit, l'ermità es va disfressar de moro i va anar-se'n al campament enemic, on va llançar les magranes. Els moros van ser sorpresos per l'incendi que van provocar. Aprofitant el desordre, el Rei d'Anglaterrra,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS