Tirant lo Blanc

Páginas: 5 (1014 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2013



















TIRANT LO BLANC





Gerard Insa 1rB




ÍNDEX
1. Biografia i contextualització històrica de l’autor

2. TIRANT LO BLANC : del llibre de cavalleries a la novel·la cavalleresca.

3. Opinió personal
















1. Biografia i contextualització històrica de l’autor
Trobem dues teories possibles sobre l'autoria de lanovel·la:
La primera defensada per J. Fuster afirma que l'autoria és compartida, es a dir que l'autor de l'obra és Joanot Martorell, però Martí Joan de Galba apareix com qui l'acaba finalment.
Per una altra banda Martí de Riquer defensa l'única i exclusiva autoria de Joanot Martorell, diu que Martí Joan de Galba té el mèrit de preparar-lo per a la impressió. No nega però que si puguin trobarretocs.

Joanot Martorell
Va néixer entre el 1413 i el 1415 a Gandia, el seu avi va ser conseller reial i el seu pare cambrer del rei Martí l'Humà. Joanot Martorell era cunyat d'Auisàs March.
El 1433 Martorell és documentat com a cavaller. Participa a la vida activa agitada al segle XV. Va viatjar a diferents llocs com:
Itàlia: Col·laborà a la cort d'Alfons el Magnànim.
Portugal: On deviaconèixer el príncep Ferran, a instàncies del queal escriu el Tirant.
Anglaterra: Amb l'objectiu de trobar el jutges pels seus afers conflictius. Influí en la primera part del Tirant, món fastuós i cortesà que ell admirava.

Martorell provoca molts enfrontaments del quals destaquem 4:
1. l'any 1437 contra Joan de Monpalau. El seu cosí, era una qüestió d'honor, ja que aquest havia promès el seucasament amb la seva germana Damiata i no el va complir. En aquest enfrontament, Joanot Martorell va fer que el rei d'Anglaterra fes de jutge, finalment, s'arreglà quan Joan de Montpalau va pagar una quantitat considerable de diners a Damiata.

L'any 1442 contra Jaume Ripoll, pel sol fet d'entrenar-se amb un bon cavaller.

L'any 1442 contra Felip Boil, a causa d'un testimoni gràfic.

Des del'any 1442 fins el 1450 contra Gonzalo de Budixa.

Al 1437 contra Joan de Monpalau, al 1442 contra Jaume Ripoll, al 1442 contra Felip Boil, des de el 1442 fins al 1450 contra Gonzalo de Budixa.


Martí Joan de Galba
Va morir al 1490 es va considerar com el colofó de l'obra Tirant lo Blanc i es pensa que també va ajudar a Joanot Martorell. En realitat Galba no era cap literat, només unprestador de diners.


2. TIRANT LO BLANC : del llibre de cavalleries a la novel·la cavalleresca.
Els llibres de cavalleries, que tingueren un èxit notable fins al segle XVII, com ho demostren les crítiques de Cervantes. El cicle del Graal o la Vulgata serà un dels més destacats conjunts d’obres d’aquest gènere. A Catalunya la matèria de Bretanya arribà d’hora, a les acaballes del segle XII, i estàben representada per obres com La faula de Guillem de Torroella (1345-1379) o el Blandín de Cornualla. El llibre de cavalleries evolucionarà cap a la novel·la cavalleresca, que alhora desembocarà en la novel·la moderna.

Cal distingir clarament entre aquests dos gèneres que sovint s'han confós. El llibre de cavalleries prové del "roman arthurien" i és un gènere que nasqué a França en el segle XIIgràcies a l'empenta de l'escriptor Chretien de Troyes, que recollí les llegendes al voltant del rei Artús de Bretanya i la seva cort de cavallers. Són sempre narracions fabuloses, que s'han situat en països exòtics i llunyans (sovint inexistents), protagonitzades per cavallers d'uns dots excepcionals i irreals. Sovint s'enfronten a enemics de força descomunal i de vegades provinents de laimaginació del seu autor: dracs, cavallers de dos caps, animals fantàstics...
En canvi la novel·la cavalleresca com Tirant lo Blanc, on a diferència de les novel·les de cavalleria es proposa de reflectir la manera de viure dels cavallers errants, que existien i que sostenien batalles i bregues amb altres cavallers ben reals. En aquest gènere, les aventures són més mesurades, els cavallers actuen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS