Tirant Lo Blanc

Páginas: 18 (4351 palabras) Publicado: 26 de septiembre de 2011
TIRANT LO BLANC

DÚNIA BEL VERGE
1r de Batxillerat
Curs: 2010-2011

ÍNDEX
Context històric 3
Alfons el Magnànim 3
Joan II 3
Tema 4
Personatges 5
Tirant lo Blanc 5
Carmesina 6
Estefania 7
Diafebus 8
L’emperador 8
L’ emperadriu 9
Hipòlit 9
4. Estratègia militar 10
5.Humor 11
6. Crítica 12
7. Webgrafia 13

Context històric
Alfons el MagnànimFill de Ferran I, el primer rei de la dinastia dels Trastàmara a Catalunya-Aragó. Regna de 1416 a 1458. Rei d’Aragó , de València, de Mallorca de Sicília, de Sardenya i de Nàpols i Comte de Barcelona.
Amb ell Catalunya va assolir la seva màxima expansió mediterrània. El 1432 va partir cap a Nàpols i va conquerir elregne definitivament el 1442. Però aquest imperialisme va resultar negatiu per als interessos catalans ja que va suposar un gran esforç econòmic en un moment en que els recursos dels seus súbdits estaven força malmesos. A Catalunya el rei va topar amb la noblesa i amb l’oligarquia barcelonina per diverses causes: La castellanització de la cort, el seu suport als pagesos de remença, amb la intencióde debilitar la noblesa i així enfortir el poder monàrquic i el suport també als menestrals barcelonins ( la Busca) en la lluita que els enfrontava a la oligarquia barcelonina ( la Biga) pel control del govern municipal. Davant d’aquest problemes, Alfons el Magnànim va respondre abandonant Catalunya i marxant a Nàpols on va passar quasi tot el seu regnat. Aquest absentisme encara va agreujar mésla situació interna catalana.
Joan II
Va regnar Catalunya i Aragó entre 1458-1479. Era fill de Ferran I i germà d'Alfons V, el Magnànim. Fou també rei de Navarra (1425-1479) al casar-se amb Blanca de Navarra. El seu regnat es caracteritza per els enfrontament socials i polítics:
* La Revolució dels pagesos de Remença L’any 1462, els pagesos es van declarar en guerra contra els nobles almateix moment que el rei i la generalitat
* la seva ajuda a la Busca en la lluita contra la Biga
* la Guerra Civil (1462-1472).Fou l'enfrontament armat entre Joan II d'Aragó i els remences d'una part contra les institucions catalanes (Diputació del General i Consell de Cent).
Joan II va demanar ajut militar alsFrancesos i a canvi els va oferir els comtats del Rosselló i la Cerdanya La guerra va durar deu anys i va acabar amb la victòria del rei i la rendició de Barcelona.
La guerra civil catalana va acabar d'arruïnar econòmicament i políticament Catalunya i va comportar la pèrdua de la supremacia de Catalunya dins de la Corona d'Aragó.
Tema
Segons el que es diu a la introducció i tenint en compte l’argument, explica quin seria el tema de la novel·la i l’ objectiu de l’ autor a l’ hora d’ escriure-la, Argumenta-ho en 3-4 línies. Inclou-hi una citació.
El tema principal de la novel·la són les batalles i gestes de Tirant i l’ amor entre aquest i Carmesina. Però l’ humor i l’ erotisme també prenen un paper important per això ha estat qualificat com a novel·la total.
Com a novel·la cavalleresca,a Tirant lo Blanc, es narren durant la major part de la novel·la les diferents batalles del cavaller, que amb astúcia i resistència aconsegueix arribar a la victòria. Quan Tirant arriba a Constantinoble s’enamora de Carmesina i a partir d’ aquest moment la seva relació passa a ser un dels pilars de la novel·la.
En aquesta citació es mostra una de les múltiples batalles que són narrades alllibre:
Quan tot va estar aparellat, abans de l’ alba, van salpar del port de Troia quietament i sense fer soroll, i van navegar tot el dia i tota la nit. Nostre Senyor els va fer la gràcia que aquell dia fos molt ennuvolat i bromós, els moros no els van poder veure. L’endemà dues hores abans de l’alba, eren a tret de ballesta de les naus enemigues i les van atacar per sorpresa. El brogit era tan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS