Tirant lo blanc

Páginas: 4 (885 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2012
TIRANT LO BLANC

Iñigo Garcia-die Azqueta
Adriana Rubert Calopa
Assignatura: Llengua Catalana
Tutor: Dani Ruiz

Biografia de l'autor de l'obra

Joanot Martorell va ser un escriptor medievalen català d'origen valencià. Conegut per la seva principal obra Tirant lo Blanc, que va ser la primera novel·la moderna d'Europa.
Va nèixer entre el 1413 i 1415 a la ciutat de València i va morirsobre l'any 1468.
Pertanyia a una família noble . El seu avi va ser conseller reial i el seu pare cambrer del rei Martí l'Humà. Gràcies a algunes fonts d'informació s'ha mostrat que era un cavaller devida força agitada. Joanot Martorell era cunyat d'Ausiàs March.
Al llarg de la seva vida va fer llargs viatges a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüencia de diverses lluites cavallereques ales quals era molt aficionat.
Joanot Martorell era un molt bon escriptor i a més a més un cavaller vigorós. La primera vegada que Joanot Martorell surt documentat en una lletra de batalla és el 1433,és més, va arribar a provocar grans enfrontaments, tot i que no van arribar a provocar grans guerres, com ara:
El primer gran enfrontament va ser contra Joan de Monpalau, el seu cosí, per unaqüestió d'honor on es veia implicada la seva germana amb la qual Monpalau es tenia que casar. Però tot això va acabar amb el rei d'Anglaterra fen de jutge i Monpalau pagant una quantit de dinersnocsiderable a la germana de Joanot Martortell, Damiata.
El 1442 contra Jaume Ripoll, oer a entrenar-se amb un bon cavaller.
El 1422 contra Felip Boil, per un testimoni gràfic.
I des de 1442 fins el1450 contra Gonzalo de Budixa.

Joanot Martorell escrivia sovint lletres de batalla. A part, li agradava molt llegir. Molts dels llibres que va arribar a llegir o els llargs viatges que varealitzar li van servir en gran part com a font d'inspiració per a les seves obres. Un exemple molt clar és de l'obra Tirant lo Blanc dedicada a Ferran, fill del rei de Portugal el qual va conèixer en un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS