Tirant Lo Blanc

Páginas: 11 (2669 palabras) Publicado: 29 de abril de 2012
TIRANT LO BLANC
INTRODUCCIÓ
Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.
Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464 i fou publicada a València l'any 1490.
Novel·la cavalleresca que narra les aventures d’armes i d’amor delprotagonista. Vol aconseguir un ideal: alliberar l’imperi grec (Constantinoble) del setge dels turcs.
ARGUMENT
Explica des del moment en què és fet cavaller a Anglaterra fins que mor a terres bizantines després d’haver alliberat l’imperi grec del setge dels turcs.
ESTRUCTURA LITERÀRIA I ELS NUCLIS NARRATIUS
Estructura oberta, s’enllacen els capítols segons on va l’heroi (continuïtat). Guillem deVaroic comença la història de Tirant.
Novel·la dividida en 5 parts (4 segons l’espai):
-1a part-> estada a Anglaterra de Tirant. Temàtica de novel·la de cavalleries.
En aquesta primera part, Tirant es passa 29 capítols parlant amb l'ermità. Tirant, juntament amb altres gentilhomes de Bretanya, s'ha desplaçat a Anglaterra per assistir a les festes del casament del rei amb la finalitat derebre l'ordre de cavalleria. En el camí, a causa del cansament, es queda endarrerit perquè s'adorm damunt del cavall. S'aparta del camí i s'endinsa en el bosc fins que arriba a un prat on hi ha l'ermità, que casualment esta llegint el tractat de l'ordre de cavalleria del segle XV. L'ermità amaga la seva identitat i li regala el llibre en acomiadar-se'n.
Reunit amb els seus companys, va a Londres. Ide retorn a Bretanya, passa per on està l'ermita amb el propòsit d'explicar-li les festes de la cort, tal com li havia promès en anar-se'n.
Dins de la primera part de l'obra podem trobar també una escena molt més divertida que és quan el rei institueix la fraternitat de l'orde dels cavallers i de la Garrotera arran d'un fet ridícul com és la caiguda de la lligacama d'una donzella mentredansava.
-2a part-> mediterrani, illes de Rodes i Sicília. Es destaca la intel·ligència estratègica i diplomàtica.
Quan Tirant amb els seus companys arriben a Nantes s'assabenten -per un missatger- que el Soldà del Caire, amb l'ajuda d'uns genovesos, havien armat un estol i volien apoderar-se de Rodes.
Arribats a Sicília, s'estan alguns dies a la cort. Felip i la infanta delregne, Ricomana (princesa de Sicília) , s'enamoren. Tirant mira de propiciar el casament però Ricomana no confia molt en Felip, encara que, amb l'ajuda de Tirant semblarà un home bo i cuidadós. Al final partiren cap a Rodes i aconseguiren guanyar els enemics. Tirant acompanyat de Felip aixecà el setge. Ricomana decideix casar-se amb Felip quan torna a Sicília.

-3a part->imperi grec, bizanci. Coneix l’amor. Personarefinada, sensible, cortesana.
Aquesta part, es podria dir que és la més llarga pel que fa al tema amorós. En aquesta tercera part, Tirant s'enamora de Carmesina -filla de l'emperador-. Descobrim a un Tirant ben diferenciat de les altres parts, pel que fa al seu comportament. Es mostra romàntic, vergonyós, tímid... no té res a veure amb el seu perfil de cavaller.
Al tema militar, l'emperadorBizanci li demana ajut per tal de lluitar contra el Gran Turc.
-4a part-> nord d’Àfrica. Croat (lluita per la religió)
Tirant és recollit pel Cabdill dels Cabdills -important noble del regne Tremissèn i l'envia al seu castell. Allà, el fill, el tracta com a captiu i el carrega de cadenes. Mentrestant, el rei Escariano, ataca el regne i posa setge al rei. El cabdill, fugint de la batalla, arribaal castell del seu fill. Aquest treu de la presó a Tirant i li demana ajuda, convençut de que és un cavaller valent i bon coneixedor dels fets d'armes. Tirant es posa a la seva disposició i comença a combatre. Tirant allibera de la captivitat a uns quants homes que havien naufragat amb ell. Continua lluitant i un dia es torna a trobar amb Plaerdemavida i tornen a l'imperi Grec perquè Carmesina...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS