Tirant Lo Blanc

Páginas: 5 (1182 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2013
L’autor. Biografia de Joanot Martorell.

Joanot Martorell, va néixer a Gandia, allà pel 1413 i morí a València al 1468. Fou un escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada la primera novel•la moderna d'Europa. La seva família pertanyia a la mitjana noblesa originària de Gandia, però establerta a Valènciades de 1400. El seu avi va ser conseller reial i el seu pare, cambrer del rei Martí l'Humà. De Joanot Martorell, que era cunyat d'Ausiàs March, es coneixen força elements biogràfics que ens el mostren com un cavaller vigorós de vida agitada.
Féu llargues estades a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverses lluites cavalleresques a les quals era aficionat.
Només va escriureaquesta obra, rica i complexa, insòlita i diferent i és per això que el seu nom està entre els millors autors de la literatura valenciana i universal.
L'obra té 487 capítols i més de 800 pàgines on s'explica la història d'un cavaller anomenat Tirant. Els manuscrits de l'obra van ser heretats per Martí Joan de Galva que acabà la novel•la i la portà a la impremta. Martí Joan morí sis mesos abans de lapublicació de l'obra a l'any 1490.
Va formar part, juntament amb el seu pare i germà, de la companyia reial d'Alfons el Magnànim que lluità a la batalla naval de Ponça. El seu pare va ser ferit de mort, deixant a Joanot com a hereu dels seus béns enlloc del fill primogènit, el seu germà Galcerà Martorell.
Els nombrosos processos judicials que ha d'afrontar li suposen un gran desgast econòmic.Entre els contenciosos amb què es veu involucrat sobresurten les cartes de batalla i cartells de deseiximent que els germans Galcerà i Joanot adrecen a Ausiàs March el 1438, per no complir el contracte matrimonial amb la seva germana Isabel. A resultes d'aquest plet Joanot cedeix propietats a Isabel en concepte de garantia de dot per al matrimoni amb Ausiàs March.



Resum de l’argument
TIRANT AANGLATERRA
Va des del capítol 1 al 97. Explica com és Tirant. Tirant és bretó i es desplaça cap a Gran Bretanya. En el seu camí, s'adorm a sobre dels cavall i va a parar a una ermita. Allà trobarà a Guillem de Varoic, un antic cavaller que va voler alliberar-se de tot el món cavalleresc, l'ermità que viu a l'ermita. Aquest ensenyarà a Tirant a comportar-se com un bon cavaller amb l'ajuda delllibre “L'ordre de cavalleries”. Un cop preparat, Tirant segueix el seu camí cap a Anglaterra. Allà lluita, guanya i es nombrat pel rei d'Anglaterra cavaller.
Els personatges principals són: el vell ermità anomenat Guillem de Varoic, els contrincants de Tirant i el propi Tirant lo Blanc.
TIRANT A SICILIA I A RODES
Va des del capítol 98 al 114. Explica com Tirant, el rei de Sicília i el príncepFelip se'n van a Rodes a lluitar contra els turcs. Tirant aconsegueix alliberar l'illa de Rodes de les mans de Soldà i paral•lelament ajuda a que l'Infant Felip i la princesa Ricomana estiguin promesos. Però finalment aconseguir aquesta acció només ho pot aconseguir l'Infant Felip.
TIRANT A CONSTANTINOBLE
Va des del capítol 115 al 269. és la part més extensa de l'obra i la més important. Es mousempre entre 2 histories: les batalles contra els Turcs i la vida amorosa a Palau.
El rei de Constantinoble dóna permís a Tirant perquè obri les finestres de la cambra on es troben l'emperadriu i la princesa Carmesina les quals ploren per la mort del seu fill i germà. Per la calor que feia en aquella cambra quan Tirant obra les finestres veu els pits de Carmesina i des de aquell moment quedaenamorat d' ella. Tirant es declara a Carmesina mitjançant un mirall i li diu: “Senyora , la imatge que hi veureu em donaria mort o vida. Però la Viuda Reposada també vol aconseguir a Tirant, i tot i que Plaerdemavida ajuda a Tirant i a Carmesina trobar-se i es jurem amor etern, la Viuda Reposada amb enganys fa que els enamorats pensin que l'altre no els estima. Però Plaerdemavida ho descobreix i ho...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS