tirant lo blanc

Páginas: 7 (1520 palabras) Publicado: 18 de enero de 2014
5- L’AMOR EN LA NOVEL•LA
5.1. ARGUMENT DE LA HISTÒRIA
En la novel•la Tirant lo Blanc es van alternant dues històries paral•leles: les batalles i els enfrontaments de Tirant lo Blanccomandant les tropes de l’Emperador de Constantinoble contra els àrabs i la història d’amor que mantenen Tirant i Carmesina, filla de l’Emperador.
Aquesta història d’amor comença just la primera vegada que esveuen, quan l’Emperador després de “contractar” els seus serveis bèl•lics els presenta. Tirant, tot i que no té gaire experiència en l’amor, de seguida queda enamorat de la Princesa i només pateix per si el seu amor serà correspost. Per sort, el seu cosí Diafebus escolta tots els plors del cavaller.
Per l’altra banda, Plaerdemavida, donzella de Carmesina, s’encarrega de mantenir els dos enamoratsunits. Quan són lluny, ella parla amb la Princesa perquè no es desesperi i quan són sota el mateix sostre s’espavila a deixar-los sols en una habitació sense que ningú no ho sàpiga. En la primera d’aquestes trobades nocturnes, la Princesa s’espanta molt i Tirant ha de fugir per la finestra tot trencant-se una cama. Més tard, Carmesina convenç al seu pare per tal que la deixi viatjar amb ell al campde batalla on es trobarà amb Tirant.
En totes aquestes trobades Tirant té un gran desig per anar fins al final amb la seva enamorada, però aquesta, sabedora de l’honor de la família que ha de mantenir, no el deixa.
Paral•lelament als enamorats, hi ha la Viuda Reposada. Aquesta, furiosa de ser rebutjada per Tirant, organitza una venjança. El matí abans que Tirant hagi de marxar altre cop cap alcamp de batalla, diu a Plaerdemavida que es posi una màscara que imita la cara d’un jardiner anomenat Lauseta. Tirant en veure com el suposat Lauseta feia pessigolles i tocava tant a la seva enamorada es deix induir per la ira i després de matar-lo emprèn el viatge sense conèixer la veritat. Però Plaerdemavida, en veure la jugada de la Viuda Reposada, corre rere Tirant per explicar-li tot.Mentre Tirant és al camp dels Turcs, Carmesina reposa en un convent. Tirant fa un ràpid viatge a Constantinoble on es casa amb Carmesina amb el permís de l’Emperador. Però aviat se’n torna a lluitar i agafa una pulmonia de la qual li ve la mort. Porten el seu cos a Carmesina i aquesta se suïcida. Els dos són portats a Bretanya on s’enterren en riques tombes amb epitafis en vers.
5.2. BODES SORDES
Enuna de les trobades secretes organitzada per Plaerdemavida dels dos enamorats, Carmesina accepta celebrar unes bodes sordes amb Tirant. Els enamorats es troben en una cambra dels castell de Malveí i Carmesina tot i seguir volent mantenir el seu honor va agafar la mà dreta de Tirant i li va dir: -Jo, Carmesina, us lliuro el meu cos, Tirant lo Blanc, i us prenc per marit. Tirant va fer el mateix.Les bodes sordes són els anomenats matrimonis secrets o clandestins on dues persones celebraven i atorgaven el seu amor amb la promesa de celebrar un futur matrimoni autèntic, davant de testimonis. Moltes vegades aquest matrimoni secret comportava el lliurament físic dels enamorats.
En el cas de Carmesina i Tirant, l’un es lliura a l’altra i fan un jurament sobre un reliquiari.

5.3. HISTÒRIESD’AMOR SECUNDÀRIES
Les històries d’amor que hi ha entre els parents de Tirant lo Blanc i Carmesina són històries sentimentals secundàries, ja que la principal és la historia d’amor entre la Princesa i el cavaller. Tot i ser secundàries, també tenen la seva funció en aquesta novel•la i per això no perden importància.
Les tres històries tenen en comú la seva procedència: un cavaller de RocaSalada amb una dama de la cort de Constantinoble.
A més d’aquesta manera es contraposen les idees de possibles històries d’amor: a primera vista (Tirant i Carmesina), l’amor que reforça al primer (Diafebus i Estefania) i l’amor com a alternativa (Hipòlit i Emperadriu).
EMPERADRIU I HIPÒLIT
Hipòlit és el nebot i servidor de tirant. L’Emperadriu té una vida sexual pèssima amb l’Emperador. Ella veu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS