Tirant Lo Blanc

Páginas: 7 (1508 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2014
1.- Investiga qui era Joanot Martorell i les circumstàncies que li possibiliten escriure una novel·la com la que escriu.

Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
Condiciona el fet de néixer en un lloc i un temps concret. Joanot Martorellera un noble cavaller i aquestes circumstàncies li possibiliten escriure el Tirant lo Blanc.

2.- Quin narrador trobam al Tirant? Posa'n exemples. Utilitza altres recursos narratius per contar històries? Quins?

El llibre està narrat en 3ª persona del singular, i és omniscient, però en alguns casos el mateix Tirant lo Blanc parla, es a dir, en 1ª persona del singular. És una novel·la tancada,discursiva i lineal, en què la narració i el diàleg, de vegades retòric i solemne.

3.- Esmenta dos episodis de Tirant lo Blanc en què apareguin els elements següents:

Humor

Podem trobar molts episodis en que apareixen elements humorístics. Com per exemple al capítol “Bodes d'Estefania i Diafebus“. Aquest passatge està protagonitzat per la Plaerdemavida, on a la nit de bodes d'Estefaniai Diafebus va col·locar cinc gats petits i els va posar a la finestra dels esposos. Els moixos varen miolar tota la nit, i Paerdemavida va anar a cercar al rei i li va dir que creia que Diafebus estava ferint a Estefania. Però en arribar es varen deixar de sentir crits i Plaerdemavida va cridar dient a la núvia que si no cridava estava demostrant que ja l'havien pres la virginitat i aquesta es vaa posar a fers crits però la donzella va dir que aquests crits pareixien de mentirda. El rei no va poder aturar de riure i de broma li va dir a Plaerdemavida que si no tingués dona es casaria amb ella.
El capitol “Tirant, cavaller de la calça brodada” és un bon exemple del lligam que el narrador gairebé sempre estableix entre les relacions amoroses, l’erotisme i l’humor. Es tracta d’unscapítols festius, alegres i sovint irònics que contrasten amb els més seriosos, que ens descriuen la formació del cavaller o les batalles que el cavaller protagonista cristià manté contra els turcs i els egipcis.
En aquest fragment, com també passa en molts altres, l’heroi és ridiculitzat pel narrador. Aquí predomina el to festiu i Tirant, després d’haver-se atrevit a tocar la part prohibida deCarmesina, es fa brodar ricament la calça i la sabata per recordar l’efemèride.

Crueltat

Un dels episodis on podem trobar elements cruels és al capítol “Tirant rep l'ordre de cavalleria”. En aquest capítol on el mantenidor i el protagonista tenen un combat, el mantenidor es va estimar més perdre la vida que l'honor. I Tirant el va matar clavant-li la daga a l'ull. Un altre episodi cruel és “Tirant,amb astúcia, venç el rei Escariano” en aquest Escariano decideix matar a Jacob, un jueu que el va ajudar a entrar a la ciutat. Els seus homes el varen despullar, el varen untar de mel i al dia següent el varen donar de menjar als gossos.


Erotisme

Una escena d'erotisme la trobam al capítol “Batalla amb el senyor de Vilesermes”. En aquest capítol Tirant va conèixer una bella donzellaanomenada Agnès (la germana de la reina). Duia als pits un fermall molt bonic, Tirant li va demanar que l'hi donés i ella li va dir que el agafes ell mateix. Però per agafar-ho tenia que tocarle el pits. Una altra escena eròtica la trobam a “Tirant intenta retre el castell i es trenca una cama”. L'escena és quan la donzella agafa la mà de Tirant i la va conduir fins a les mamelles, després al ventre ifinalment al secret, mentres Plaerdemavida s'excusava dient que ho feia en lloc de Tirant.


4.- Comenta el capítol CXXVII i detecta-hi les característiques que té aquesta novel·la i que es reflecteixen a aquest text.

El capítol CXXVII de Tirant lo Blanc, comença amb la declaració d'amor del cavaller Tirant lo Blanc a la princesa Carmesina. Tirant lo Blanc és un home que, com a cavaller és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS