Tirant lo blanc

Páginas: 11 (2677 palabras) Publicado: 1 de junio de 2014
TIRANT LO BLANC
EPISODIS AMOROSOS


1) Tirant ha arribat a Constantinoble. L’emperador acompanya el cavaller a la cambra de les dames (cap.CXVII). Quines protagonistes hi troba? Com van vestides? En quin estat es troben? Per què? Com es aquesta cambra? Explica el comportament de Tirant. Quins consells i recomanacions dóna a la família imperial?
A la cambra Tirant troba a la infanta,l’emperadriu, la infanta Carmesina i la filla del duc de Macedònia, encara que a part d’aquestes hi havia 170 dones més que les servien a elles. Tirant pot veure que la infanta porta un vestit de seda de color negre i l’emperadriu porta un vestit senzill i negre que li tapa desde la cara fins als peus. Elles porten aquesta roba per què estan de dol per la mort del fill de l’emperador.

La cambra on estroben és una sala fosca i calorosa. Aquí Tirant es on dona els consells a les dames de que com ell sap quines són les seves preocupacions que han d’estar contentes per que han d’animar a el poble.

2) El paràgraf inicial del capítol CXVIII narra com Tirant s’enamora de Carmesina en contemplar la seva bellesa. Analitza els motius literaris amb què s’ha construït l’escena: els ulls, ladissociació ulls-orelles, la presó d’amor, l’amor com a nodriment, amor-mort, etc.
Els dos s’enamoren només amb una mirada, Tirant es sent en una presó de la qual només pot sortir morint i Carmesina per seduir-lo utilitza els seus pits.

5) El capteniment de Tirant ha canviat de manera radical. Enumera i descriu els símptomes del seu estat psicològic.
Tirant no es troba bé, té mal de cap, no vol sortirde la seva habitació, tampoc vol parlar amb Diafebus i es sent bastant desanimat per que pensa que l’amor que sent per Carmesina li portarà dolor i que per això li dona por de perdre la seva dignitat.

8) Diafebus manifesta a la princesa que «aquell famós cavaller Tirant lo Blanc ha vingut només per la fama de vostra excel·lència [...] el motiu de la nostra vinguda no ha estat altre sinó veurela vostra majestat i servir-la». La fama de les excel·lències de la princesa ha portat els cavallers a Constantinoble. Diafebus diu veritat o mentida? Intenta aplanar el camí a favor de Tirant? Vol procurar únicament per la bona acollida dels cavallers de ventura? Busca el paràgraf corresponent al capítol CXIX i comenta la lloança hiperbòlica que Diafebus fa de la princesa.
No és veritat ja queTirant no va anar per la fama de les dames, però Diafebus no ho diu amb mala intenció per que creu que això es el que la princesa vol escoltar i això ajudarà a Tirant. Si ell espera que tinguin una bona acollida. Segons el que Diafebus li diu a Carmesina, poder veure-la es una fortuna ja que a part de ser bella, té gràcies i virtuts.

13) A partir dels motius de la literatura cortesana, valorala declaració d’amor de Tirant a Carmesina. Quina funció hi fa l’espill? Aconsegueix Tirant de vèncer la timidesa o, per contra, tan sols és capaç de dissimular-la perquè no la supera realment? És Tirant un amant tímid al llarg de la novel·la? Recorda que la princesa «s’admirà molt que hom pogués requerir d’amors una dama sense parlar».
La declaració de Tirant es clara, ell desde el principi lidiu la veritat de qui es la seva estimada i ella intenta consolar-lo per el seu mal d’amor. Per que ell no esta segur si explicar-li el seu dolor per poder aconseguir que ella el consoli, per que té por que això arribi a orelles de l’emperador, encara que ella li diu que no dirà res, que serà discreta.

L’espill és el que utilitza Tirant per dir-li a Carmesina que ella es la seva estimada. Peròell no aconsegueix vèncer la seva timidesa però si aconsegueix dissimular-la .


19) Per Ausiàs March, l’amor ideal consisteix a equilibrar l’amor honest i el delitable. Estefania opina el mateix, encara que es mostri més descarada i insisteixi que l’amor que acaba “en un llit encortinat i amb els llençols ben perfumats” és el que més li agrada. Quin et sembla que és, doncs, el problema...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS