Tirant Lo Blanc

Páginas: 5 (1238 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
1. L'autoria de Tirant lo Blanc i la seva impressió a la ciutat de València. Èxit editorial i difusió.
L'autor és Joanot Martorell, (València 1410-1468). Novel·lista català descendent d'una família noble de Gandia (València), ciutat on va néixer i va morir. Un dels conflictes el portà a Anglaterra (1438) on va conèixer el poema anglonormand del segle XII Guy de Warwick, que desprès traduirà enprosa amb el títol de Guillem de Varoic. La primera edició (València, 1490) sembla que va ser preparada per Martí Joan de Galba, que va decidir l'actual divisió en capítols i també reelabora en alguns episodis.
2. Argument de la novel·la.
A la primera part de l'obra, Tirant viatja a Anglaterra per assistir a unes festes i ser armat cavaller. Visita el comte Guillem de Varoic, el qual, retirat deles armes, viu com un ermità, i li dóna lliçons de cavalleria. En la segona i tercera part, les gestes de Tirant tenen lloc a la Mediterrània, Tirant te èxit lluitant contra els infidels, i l'emperador de Constantinoble el crida al seu costat. Allà, Tirant coneix a Carmesina i s'enamoren. La quarta part es situa al nord d'Àfrica i converteix al cristianisme molts sarraïns, que l'acompanyen deretorn a Constantinoble. A la cinquena part, es produeix el retrobament i posterior casament amb Carmesina. Tirant emmalalteix i mor, pel que la princesa, terriblement adolorida, mor també.
3. En quin llibre es fa propaganda directa de Tirant Lo Blanc? Qui és l'autor d'aquest llibre i què en diu?
El Quixot de Miguel de Cervantes Saavedra. Cervantes sentia una certa simpatia per Tirant lo Blanc.Aquesta simpatia pot estar motivada pel contingut en si de Tirant lo Blanc: és un llibre cavalleresc però realista, al contrari que els llibres de cavalleries que tant disgustaven a Cervantes.
4. Acció amorosa de la novel·la: Explica 3 parelles de relacions amb alguna anècdota de cadascuna.
Matrimoni secret d'Estefania i Diafebus
Diafebus va anar a parlar amb l'emperador, i li va pregar quel'esperés. Estefania es fa deixar per l'encant de Diafebus (sols de cintura per amunt), el qual als pits li va trobar una nota que deia que ella el volia prendre com a marit.
Tirant comparteix llit amb la Princesa
Tirant es va anar corrents per una finestra cap a l'hort, amb l'ajut d'una corda que Plaerdemavida havia col·locat, a càusa de l'escàndol que s'havia format en despertar-se la Princesa. Lacorda no arribava a terra i en la caiguda es va trencar una cama.
Els amors d'Hipòlit i l'Emperadriu
Quan era a la cambra i totes les donzelles eren al llit, l'Emperadriu va entrar dins el seu recambró on estava Hipòlit i van entrar junts a la cambra. Al dia següent, Eliseu va entrar a la cambra i va veure a un home amb la mamella de l'Emperadriu a la boca d'aquest. Però no va cridar ni va dirres.

5. Explica l'episodi de l'encontre entre el rei d'Anglaterra i l'ermità. Qui és en realitat aquest personatge que proposa per vèncer els infidels?
Al cap d'un temps el rei d'Anglaterra va convocar justes i torneigs per a celebrar el seu matrimoni. Un gentil bretó, juntament amb altres joves van decidir acudir-hi per rebre l'ordre de caballería. De camí a Londres, el jove bretó es vaextraviar i va anar a parar al bell paratge on vivia l'ermità Guillem de Varoic. El jove es va donar a conèixer com Tirant lo Blanc. Conversant, Guillem es va adonar que aquest jove no tenia ni idea del que era la cavallería. Va decidir donar-li lliçons a canvi de que un cop acabades les festes tornès a visitar-lo per explicar-li els bons fets d'armes que hi haguèssin fet.
6. Com es coneixen Tirant iGuillem de Varoic? De quin autor és el llibre que llegia aquest últim? Tirant demana a aquest personatge que l'instrueixi sobre un tema, quin?
Guillem de Varoic decideix tornar a la vida d'ermità , malgrat les oposicions de la Comtessa. Llavors és quan Tirant conèix a Guillem , de qui havia sentit les grans proeses i n'estava profundament admirat. Tirant s'adorm quan anava a les bodes del rei d'...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS