TIRANT LO BLANC

Páginas: 5 (1025 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2015
TIRANT LO BLANC


Joanot Martorell neix a Valencia, aproximadament l’any 1410 o 1411 i va morir entre l'1 de gener i el 24 d'abril de 1465 a València. Fou un escriptor medieval en llengua valenciana.
El 2 de gener de 1460 Martorell va començar la redacció de la novel·la Tirant lo Blanc, dedicada a l'infant Ferran de Portugal, «rei espectant», germà de Pere el Conestable, «rei dels catalans», aBarcelona, a la cort del príncep de Viana. En els primers capítols de la seva novel·la va utilitzar la història de Guillem de Varoi, l'altre relat que escriu.
L'any 1464 Joanot estava arruïnat i va passar dependre de Martí Joan de Galba, qui va rebre com a penyora el manuscrit de Tirant lo Blanc a canvi de 100 reals.
I l’any 1490 Nicolàs Spindeler imprimeix l’obra i posa com a autor de lanovel·la a Joan Martorell i Martí Joan de Galba.
Durant molt de temps Martorell ha hagut de compartir portades amb el nom de Martí Joan de Galba, considerat durant molt de temps autor parcial de l’obra. Però en el 1990 el filòleg Martí de Riquer va afirmar que la novel·la és obra només de Martorell i Martí Joan de Galba té el mèrit de preparar-lo per a la impressió. Però no es nega que s’hi podentrobar retocs del poeta Joan Roís de Corella.

És considerada una novel•la tant important per la gran varietat de temes que s’hi tracten: escenes fantàstiques, esdeveniments històrics, estratègies militars, escenes cortesanes, episodis eròtics i desvergonyits, i tocs humorístics. Tot això fa que aquesta obra sigui tan coneguda mundialment i s’hagi traduït a molts idiomes més.

Va ser publicada aValència l'any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497. Durant el segle XVI va ser traduïda al castellà (1511) i a l'italià (1538), més tard al francès (1737) i actualment ho ha estat a l'anglès (1984) i a moltes altres llengües.


PERSONATGES PRINCIPALS.
Tirant lo blanc: és el personatge principal de l’ historia ,és un gran cavaller, valent, fort i molt hàbil amb les armes, que planta cara a les situacionsmés arriscades i perilloses, lluitant a les batalles amb enginy i justícia. Al principi és un home normal i corrent, però a la història va evolucionant a la seva classe social, fins que arriba a ser un gran cavaller amb el seu propi exèrcit. Tirant té dues cares, la del valent cavaller i la d’un tímid enamorat davant Carmesina amb la que es casa. És anomenat capità general i de la justícia del'Imperi grec i Mor d'una malaltia a Andrinàpolis.
Carmesina: És la princesa de Constantinoble, una nena de catorze anys molt llesta, moguda únicament per la idea de mantenir la seva virginitat i no casar-se amb qualsevol, ja que la seva classe social ho impedeix. S'enamora de Tirant, i és innocent ja que es influenciada per la maldat de la Viuda Reposada, però malgrat això se n'adona del fets iacaba morint pel seu amor.
Diafebus: És com el narrador de l’historia i és un cavaller culte prestigiós i fidel. És amic íntim de Tirant i el seu propi cosí, company d’armes i el que va anar amb Guillem de Varoic per contar-li les aventures de Tirant, des del seu nombrament com a cavaller fins a la seva mort.
PERSONATGES SECUNDARIS.
Guillem de Varoic: Vivia a Anglaterra, on de jove sempre era elvencedor de les batalles. Abandona el seu comtat i la seva estimada per peregrinar a Jerusalem. Fa creure que ha mort i torna en secret per fer-se ermità. Ajuda el rei d’Anglaterra a combatre contra el rei de Canàries. Aconsella a Tirant sobre el comportament d’un bon cavaller.
Comtessa de Varoic: Dona del comte de Varoic. Quan creu difunt al seu marit està disposada a abandonar els plaers de la sevavida de comtessa per anar-se’n a viure amb el seu marit a una ermita. I és hospitalària perquè deixa quedar-se a casa seva a l’ermità, un desconegut per a ella, i deixa que el rei i el seu exèrcit es refugiïn a Varoic,

Estefania: Filla del duc de Macèdonia i donzella de Carmesina i íntima amiga, esposa de Diafebus.
Emperador: és l’emperador de l’Imperi grec de Constantinoble. Home molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS