Tirant lo Blanc

Páginas: 6 (1357 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2015

Tirant lo Blanc
Treball sobre Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell.

Alba Bernal Serra, 1rA.





1. Mario Vargas Llosa considera l’obra de Tirant lo Blanc com una novel·la total. Pots explicar-ne els motius?
Tirant lo Blanc és una novel·la total ja que desenvolupa tots els temes que caracteritzen el gènere: És una novel·la cavalleresca, ja que descriu la vida d’un cavaller i esmenta i descriuels combats d’aquest. També és una novel·la històrica, perquè s’identifica la geografia i es poden documentar alguns personatges; social, ja què hi apareixen representants de nombrosos estrats socials, eròtica, per la importància que prenen l’amor i el sexe, i psicològica, per la profunda anàlisi dels personatges.
2. A l’obra s’esmenta que Tirant lo Blanc és un cavaller que pertany a l’Orde de laGarrotera. Què és una garrotera? Explica l’incident que va donar peu a la creació d’aquest orde.
És una lligacama. Una cinta, un cordó, etc., elàstics, amb què es subjecten a la cama i amb la llança, en competicions deportives cavalleresques.
L’orde de la garrotera es va donar peu a partir d’un ball de la cort. A una dona li cau la lligacama garrotera, i abans de que la pugui recollir, uncavaller la va agafar i se la va posar, per ordre del rei, a la cama esquerra, i no se la va traure en mesos.
Un criat es va fixar en que no es treia la lligacama i li va dir que la gent murmurava, així que el rei li va dir: ‘avergonyit sigui qui mal pensi!’. I va dictar uns manaments que consistien en construir la capella a Sant Jordi i posar-hi 26 cadires amb totes les armes i vestuaris delscavallers a l’entrada de la capella.
3. Explica un parell d’estratègies que utilitza Tirant per guanyar els seus adversaris.
En una batalla Tirant utilitza les egües per posar nerviosos als cavalls del bàndol contrari (turcs) , aconseguint així guanyar la batalla, ja que poden actuar amb més facilitat i rapidesa.
També utilitza una altra, que és marejar al bàndol contrari, fent-los anar d’un costat a unaltre del riu, per acabar-los vencent amb un vaixell.
Quan Tirant és a la nau amb els seus mariners, passant per l’estret de Gibraltar, ataquen la nau, els moros. Però hi ha un mariner que aconsegueix arreglar els desperfectes i ruixen els enemics amb oli bullent.
4. Explica quina actitud sol tenir Tirant davant l’amor, que es contraposa a l’actitud que té davant la guerra.
Tirant lo Blanc témolts problemes amorosos. Al contrari pel que fa a la guerra, Tirant es mostra molt tímid i reservat en el tema amorós, no es valent i per a res llançat, no demostra la força que sempre vol fer notar a les batalles, i tampoc es fa veure. Això li causarà problemes a l’hora d’aconseguir a la seva estimada Carmesina.


5. Explica de quina manera declara Tirant el seu amor a Carmesina.
La princesa vamanar veure a Tirant per parlar amb ell. Carmesina li va insistir en que li expliqués que és el que li preocupa a Tirant, què és el que li fa pesar. Tirant respon que el que li preocupa és la dama a la que estima. Així que Carmesina continua insistint perquè li digués quina és aquella dama, i Tirant treu de la màniga un mirall, i li diu: “Senyora, la imatge que hi veureu em pot donar mort o vida.Mana-li vostra altesa que tingui pietat.”
Carmesina esperava trobar l’ imatge d’alguna dona pintada, però ràpidament es donà conte de que per ella Tirant està tan enamorat.
6. Digues a quin llinatge pertany Tirant i qui són els seus pares (motiu pel qual duu el seu nom)

Tirant pertany al llinatge de Roca Salada. Aquest llinatge s’originà arran d’una conquesta que van fer els avantpassats delpersonatge: un castell de la petita Bretanya que es trobava en una roca de sal. Això s’esdevenia en temps d’Uterpandragó, pare del rei Artús. Aquestes intervencions no únicament esqueien als cavallers de les novel·les, sinó que les famílies nobles reals també recorrien a ficcions llegendàries per mitificar els seus orígens genealògics, heroic i fabulós llinatge.

Els seus pares eren el marquès de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS