Tirant lo blanch

Páginas: 10 (2304 palabras) Publicado: 1 de enero de 2011
Els animals es reuneixen en un bell prat per elegir rei. Escullen el Lleó, tot i l'oposició del Bou, que no ho troba escaient i proposa com a alternativa el Cavall. Es formen dos grups, però un parlament de Renard (la guilla) convenç els animals més suspicaços (l'Os, el Lleopard i l'Onça).

Un dia el rei té gana i, aconsellat per Renard, devora un vedell i un pollí (fills del Bou i delCavall, respectivament). Això fa que el Bou i el Cavall abandonin el regne i se'n vagin a viure amb l'home que, en comptes d'ajudar-los contra la tirania del Lleó, els esclavitza i els fa treballar als camps.

El Rei elegeix els seus consellers i no hi inclou Renard. Per aquest motiu, aquesta queda plena de rancúnia i ordeix una traïció: s'alia amb l'elefant i el senglar perquè matin el reii els promet ser els successors del Lleó.

Renard busca també el suport del Cavall i el Bou i li proposa a aquest darrer que es quedi en un prat bramulant fort. Tots els animals s'espanten en sentir el braolar del Bou menys Renard, que s'ofereix al Rei per investigar i solucionar l'afer. Això li fa guanyar molt de prestigi.

Renard va a cercar el Bou i li proposa que demani perdóal rei. El Bou ho fa i explica la maldat dels homes. Amb això, Renard proposa que els animals enviïn ambaixadors al rei dels homes per evitar enfrontaments. Renard aconsegueix que el rei nomeni ambaixadors els animals que li havien estat enemics (lleopard, Onça, gat, gos...) i així pot ocupar el seu lloc en el consell del rei.

El rei troba bella la Lleoparda i la guineu li aconsella que laprengui per muller. Els ambaixadors se sorprenen de la frivolitat i la malícia amb què viu l'home. Quan tornen prop del Lleó, el Lleopard descobreix que el rei ha forçar la Lleoparda i el desafia . El rei delega en l'Onça la seva defensa i comença la llarga batalla de l'Onça i el Lleopard. Aquest darrer en resulta vencedor (cosa que demostra la culpabilitat del rei) i el Lleó (aprofitant ladebilitat després de la batalla) mata el Lleopard.

El rei -i Na Renard- es guanyen les suspicàcies de molts animals, cosa que fa que la guilla pensi un nou pla: aconsella al Lleó que trameti al rei del homes uns quants animals que li feien nosa: la Serp, l'Os, el Llop... L'objectiu és aconseguir el poder dins el consell i manar des de l'ombra.

Com que el Bou li era enemic, prepara unpla per eliminar-lo i aconsegueix subtilment que el lleó el devori. En aquest moment Renard és mestressa del consell i hi col·loca animals que pot controlar fàcilment: el Conill, el Paó, el Gall...
Llavors, recorda que havia promès a l'elefant que el faria rei i que aquest podria descobrir la seva traïció. Li proposa de preparar la mort del Lleó, però l'elefant no se'n refia i, tot i que semblaque segueix els consells de Renard, li prepara un parany per descobrir les seves intencions.

El Rei descobreix la traïció i mata Renard i organitza la seva Cort de manera digna, amb l'elefant i el senglar.

RAMON LLULL:
Va néixer de pares barcelonins a Palma de Mallorca l’any 1232 i va morir l’any 1316. Va viure a l’època feudal, però la seva vida no va ser la de una persona delfeudalisme. No va néixer en cap castell ni la seva infantesa es desenvolupa en un àmbit social exclusivament feudal, ben al contrari, en una ciutat, on els catalans, cristians conqueridors, van conviure amb una presència de població sotmesa, els musulmans. Durant la seva joventut estigué vinculat a la casa reial.

Va dir que en la seva vida se li va aparèixer Crist crucificat un total decinc cops i ho va interpretar com una crida; de tal manera que ho va abandonar tot (família i casa inclosos) i va viatjar per arreu del món per tal de convertir els infidels a la seva religió. Una de les finalitats del fet que escrivís era aquesta.

Va ser el creador del català en prosa, pel que ha arribat a ser un dels escriptors més universals de la cultura catalana. Va esdevenir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tirant lo blanch
  • Tirant Lo Blanch: Resum
  • Resumen Tirant lo Blanch
  • Comentari de tirant lo blanch
  • rsumen tirant lo blanch
  • el paper de la dona a tirant lo blanch
  • Tirant lo blanch
  • Tirant lo blanch

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS