tirant

Páginas: 3 (608 palabras) Publicado: 14 de enero de 2014
La família Martorell.

Joanot Martorell, no se sap on va néixer, probablement a València entre 1405 i 1411. Era fill de Francesc Martorell i Damaiata Abelló. Aquest matrimoni havia tingut, a més deJoanot, quatre fills i tres filles més.

Els Martorell eres una família de la mitjana noblesa. Al llarg del segle XV van haver d'afrontar una progressiva pèrdua de prestigi i una davallada méscontundent en lo econòmic i social. L'avi i el pare de Joanot havien ocupat càrrecs importants al serveis de la monarquia, aquests els havien beneficiat a l'economia i lucratiu. Amb l'entronització de lacasa dels Trastàmara a la corona d' Aragó, aquests serveis curials, es perderen i la família va veure com el patrimoni disminuïa ràpidament.

L' any 1435 va morir el cap de família i Joanot iGalceran van assumir la responsabilitat de casar les dues germanes solteres. L' any 1437 Ausiàs March es va casar amb Isabel; Joan de Montpalau, cosí de la família, va contrair matrimoni d' amagades ambDamaiata.

Galceran es va ocupar de la defensa d' Isabel, perquè Ausiàs March no va complir el compromís matrimonial. Els Martorell i Ausiàs March van entrar en una guerra privada.

Joanot va prendreal seu càrrec Damaiata, que Joan de Montpalau va abandonar, i es va disputar una batalla, a mort, en un camp públic davant d' un jutge.

L' estada a Anglaterra.

Joanot Martorell va anar aAnglaterra per a lluitar a mort amb Joan de Montpalau, aquest mai va anar a Anglaterra, però, Joan de Monpalau fa un acord que li donaria 4000 florins a Damaiata Martorell, i aquesta va quedar soltera, ipassat un temps, Joanot va tornar d' Anglaterra.

- Conflictes a València.

De retorn a València, Joanot va haver de fer front a un conflicte patrimonial. Aprofitant l' absència, els seus parents,van arrendar uns terrenys a Bertomeu Martí, que eren propietats de Joanot. Al 1440, Joanot va entrar amb homes d' armes i va expulsar l' arrendador. La reina Maria va ordenar la recerca i captura de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • tirant
  • Tirant
  • TIRANT
  • Tirant Lo Blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS