Tirantlo Blanc

Páginas: 2 (347 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2014
9) L’exposició de Diafebus ha tingut efecte. Comenta l’enamorament de la princesa i, en especial, aquest fragment: «Per una part, l’amor la hi empenyia, però, per l’altra, la vergonya la’n retreia.L’amor l’encenia a desitjar allò que no devia, però la vergonya li ho vedava per temor de confusió».

10) «Diafebus es mostrava tan familiar i tan destre entre les donzelles com si s’hagués criat totala vida entre elles.» És aquesta la competencia principal del jove? Se’n serveix per obrir-se camí en la cort de Constantinoble? Quines són les seves habilitats corteses i galants?

11) Explica eljoc cortesà que provoca Diafebus amb el mantell de Tirant i la gonella de Carmesina. La princesa hi al•ludeix com un enginy digne de l’escola del poeta Ovidi. Justifica-ho.

12) En el capítol CXIX hiha la descriptio puellae de Carmesina, elidida en l’escena de l’enamorament. Martorell segueix el retrat d’Helena de Troia, elaborat i difós per Guido delle Colonne en les Històries troianes,traduïdes al català per Jaume Conesa. Llegeix-la i fes-ne una anàlisi retòrica.
La condició natural de la naturalesa humana és estimar, car diu
Aristòtil que cada cosa desitja el seu semblant.
Diafebusmanipula aquestes idees dient-li:
-I encara que a vós us sembli que estar subjugat al jou d’amor és una cosa dura i estranya, podeu ben creure que no és en poder de ningú poder-s’hi resistir. Peraixò, senyor capità, com més savi és l’home, amb més discreció ha d’amagar els naturals moviments, i no exterioritzar la pena i el dolor que combaten el seu pensament, car la bondat de l’home es mostraquan, abatut per les contrarietats, sap sostenir les adversitats de l’amor amb ànim virtuós. Per la qual cosa, alegreu-vos i davalleu d’aquest lloc de pensaments on us heu assegut, i que el vostre cormanifesti alegria, perquè ha estat la bona sort que us ha portat en aquest lloc tan alt en què heu disposat el vostre pensament; i vós d’una part i jo de l’altra podrem posar remei al vostre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • En blanco
  • Blanco
  • Blancos
  • blanco
  • En Blanco
  • Blanco
  • Blanco
  • el blanco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS