titulo

Páginas: 27 (6620 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013




































CLASSIFICACIÓ DE RECURSOS

Els recursos naturals són tots aquells béns que la humanitat pot obtenir de la natura per tal de cobrir les seves necessitats biològiques o socials. Els recursos naturals engloben elements com el sòl, l'aigua, o la vegetació, i les diverses fonts d'energia, el petroli, el vent...

Esclassifiquen en funció de la seva capacitat de regeneració en un termini determinat:

Els recursos renovables són aquells que es regeneren de manera natural a un ritme igual o superior al ritme al qual són explotats per la societat. Es classifiquen en perennes, com ara la radiació solar o el vent, i en crítics, que poden ser finits quan no se'n fa un ús controlat i se supera la seva capacitat de càrrega ode regeneració.
Els recursos no renovables es generen a la natura d'una manera tan lenta que cal considerar que existeixen en quantitats finites. Inclouen els combustibles fòssils (carbó, petroli i gas natural=, els combustibles nuclears, principalment l'urani, i una gran varietat de minerals no energètics, ja siguin metàlics o no metàlics. Cal distingir els que són reciclables o bérecuperables, com les roques i alguns metalls, d'aquells que es consumeixen definitivament, com els combustibles fòssils.

Els recusos naturals són patrimoni comú de la humanitat, la qual depèn per sobreviure. El consum abusiu dels recursos, que n'impedeix la regeneració, compromet l'equilibri ecològic, la conservació dels ecosistemes i el futur de les condicions de vida a la Terra. Aspectes coml'exhauriment de les pesqueres, la desforestació, la pèrdua de biodiversitat o la degradació del sòl són l'expressió d'aquest tipus d'ús abusiu.



DISTRIBUCIÓ DELS RECURSOS AL MÓN.

La distribució dels recursos sobre la superfície de la terra és molt desigual. D'una banda, els llargs processos geològics han concentrat un cert nombre d'elements en determinats llocs, on no sempre són comercialmentexplotables. D'altra banda, les condicions biofísiques de cada lloc (geologia, orografia, clima, etc.) han conformat ambients molt diversos i recursos naturals de qualitats i quantitats variables.
La localització d'alguns dels principals recursos minerals no energètics és un exemple del repartiment desigual dels recursos. Com més extens sigui un país és més possible que tingui un cert mineral, i defet Rússia, el Canadà, els Estats Units i Austràlia posseeixen reserves abundants i diverses. Però és cert que aquests països disposen de gairebé la meitat dels recursos minerals energètics del món, altres països molt més extensos com la Xina o el Brasil no estan tan ben assortits.
Els països desenvolupats com ara la Xina, Alemanya o el Japó, poden importar els recursos naturals que els manquen,mentre que els poc desenvolupats no tenen aquesta possibilitat a causa de la gran feblesa que pateixen les seves economies. Nigèria és l’altra cara de la moneda, té petroli però és un país pobre.

RECURSOS NO RENOVABLES

RECURSOS ENERGÈTICS

Els recursos energètics minerals, anomenats comunament combustibles fòssils, són actualment la principal font d'obtenció d'energia. Es tracta deminerals combustibles (carbó, petroli, gas natural) que s'han format al llarg del temps a partir de restes orgàniques enterrades en antics dipòsits sedimentaris de l'escorça terrestre.
Aquests, tenen un caràcter no renovable, unes reserves conegudes més o menys extenses i una data estimada d'esgotament.

Gas Natural

Està format principalment per metà, és un combustible molt eficient i versàtil ique requereix un processament molt reduït. Un percentatge important del gas natural s'utilitza per generar electricitat i per fabricar combustible per al transport o l'ús domèstic. La resta s'utilitza en la fabricació de plàstics, fibres sintètiques, insecticides, etc.

El carbó

El carbó és una roca fòssil molt abundant i estesa pel planeta. Les diverses varietats de carbó (antracita, hulla,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • titulo del titulo
  • Titulo
  • Titulos
  • El titulo
  • Titulo
  • Soy un titulo
  • Sin titulo
  • Titulos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS