TR

Páginas: 15 (3669 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2015
VIGÈNCIA DEL MARXISME EN ELS PARTITS POLÍTICS ACTUALS





Introducció
Som el Guillem Bantulà i el Miquel Parés, de segon de batxillerat, i hem escollit fer el treball de recerca sobre la continuïtat del marxisme en els partits polítics actuals, agafant com a referència els partits amb representació parlamentària a l’estat espanyol i Catalunya que es consideren d’esquerres. Hem escollit aquesttreball de recerca degut al nostre interès per al Marxisme, i la necessitat de descobrir si està present en la nostra societat.
També explicarem l’evolució del marxisme (tant a Espanya i Catalunya com en el món) i intentarem desenvolupar les doctrines del marxisme per fer-les aplicables al segle XXI, basant-nos en aquells que el van tractar (Lenin, Gramsci, Althusser...).

Hipòtesis
La nostrahipòtesis és que tots els partits polítics que tractarem, estan, o han estat en una etapa propera al marxisme o a altres corrents del socialisme que no se n’allunyen, però també pensem, que cap d’aquests partits en la seva praxis política ha estat marxista de base.
Creiem que l’evolució del sistema capitalista comporta que actualment no hi hagi cap partit polític que es basi en la doctrina de Marx iEngels, tal i com ells la van definir. Ja que el sistema capitalista, ha progressat cap a un neoliberalisme on hi ha una societat del benestar, gràcies a les idees keynesianes, i una classe mitjana, que trenca tots els esquemes que tenien els ideòlegs marxistes. El que ha fet el naixement d’aquesta classe mitjana és que s’interrompi, o s’amagui la lluita de classes, clarament oberta fins aleshores.També ha canviat l’antítesi (que ara és la classe mitjana) i en tant a això ha de canviar també la síntesi (per aquest motiu ens caldrà, com hem dit a la introducció, intentar aplicar el Marxisme a l’actualitat).


Que és el Marxisme?
El Marxisme és el conjunt d’idees i la doctrina desenvolupada per Karl Marx (1818-1883) i Friedrich Engels (1820-1895). Aquest sistema és extremadament complex, jaque tracta tres àmbits, molt diferents entre ells, però també complementaris a l’hora de fer un sistema econòmic. El primer àmbit, que Marx desenvolupa en la seva primera etapa, quan escriu el Manifest Comunista, és la filosofia, es basa en la filosofia alemanya, i concretament en Hegel (i la seva Dialèctica) i en Feuerbach (i el seu materialisme). El segon àmbit és l’economia, en aquesta, Marxmostra la seva cara més materialista i escriu El Capital, un llibre plenament econòmic on critica el sistema capitalista i prediu la fi d’aquest. I el tercer àmbit és la política, on Marx rebat les teories dels pensadors de l’economia anglesa com Adam Smith i David Ricardo i s’influencia del Socialisme utòpic francès i els seus màxims exponents, és a dir Saint-Simon, Fourier i Owen (aquest últimanglès).
Filosofia
Marx s’influencia directament de la dialèctica hegeliana i l’aplica al camp social. La dialèctica de Hegel diu que hi ha tres conceptes, primer, sorgeix la tesi, que és una afirmació qualsevol, una realitat o concepte, però com que la realitat és dinàmica, té un contrari, l’antítesi, que no és més que l’oposició o contradicció a la idea anterior. I aquestes dos idees estan en lluita,per resoldre la lluita sorgeix la síntesi, que elimina els dos conceptes anteriors i els conserva a la vegada, és a dir, agafa tot allò bo de la tesi i l’antítesi, per això la síntesi és enriquiment i perfecció. Aleshores, sempre, la síntesi es converteix en la tesi del següent procés, i així constantment.
Marx, agafa aquest concepte idealista de Hegel i influenciat pel seu company de l’esquerrahegeliana Feuerbach l’adapta al materialisme. Segons Marx i Engels el Materialisme de Feuerbach era molt limitat, simplement contraposava i crea el materialisme històric, una explicació de l’evolució de la societat i la lluita de classes al llarg dels segles. Aquest, diu que la humanitat, ha passat, de moment per quatre fases:
·El comunisme primitiu: que es situa en el paleolític, on en les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TR
  • TR
  • TR
  • tr abajo
  • Tr 1
  • CFC TR QUEA
  • Tr y ddc
  • garza tr

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS