Trabajo de observación de una realidad

Páginas: 12 (2788 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2013


PRÀCTICA SOBRE L’ETNOGRAFIA I LES PRÀCTIQUES D’ANÀLISI I OBSERVACIÓ DE L’ENTORN QUOTIDIÀ.
















NOM:
ASSIGNATURA: ANTROPOLOGIA
TUTOR:
CURS: 2011/12
GRAU: 2n TREBALL SOCIAL




INFORME FINAL.

1. Definició de l’objecte d’observació.

La realitat social-cultural sobre la qual he decidit fer-ne una observació i unestudi, partint que la freqüento molt sovint, és el tren i específicament el que hi succeeix dins dels seus vagons. Com que per venir a la universitat he d’agafar el tren cada dia, és un estudi que em resulta més còmode de realitzar, ja que quasi sempre l’agafo a les mateixes hores, compaginant-ho amb les classes. Les hores que més observacions hi ha són la primera del mati quan molta gent va aclasse com jo, i les hores del migdia que corresponen a les hores de tornar desprès de les classes.

L’objectiu de la meva observació és veure les relacions i els comportaments que tenen la gent dins del tren. Desprès de quasi 2 anys utilitzant-lo com a mitjà per anar a estudiar, trobo que és molt interessant estudiar els comportaments que adopta la gent davant de diverses situacions que podensorgir dins un tren: des de la presència del revisor fins a la gran varietat de cultures i persones diferents que usen aquest mitjà de transport de caràcter públic. La meva pràctica gira entorn doncs, dels comportaments i reaccions que poden ser regularitats d’aquesta realitat on hi ha molt de moviment i barreja de cultures, i on davant una autoritat com ho és el revisor, solen comportar-se d’unamanera o una altra.
Quan em refereixo als comportaments estic parlant de les accions, gestos i paraules que expressen els individus davant un fet social; un exemple seria quan en una parada puja una persona que a simple vista pots percebre que es troba en una situació poc favorable, d’ aspecte brut i mala olor, en aquest moment en el qual moltes, per no dir totes, les mirades dels usuaris del trenes fixen en l’individu que ha entrat, expressant els seu despreci o pena. El mateix passa quan els vagons van molt plens i hi ha poc lloc, molta gent es fixa molt on s’asseurà i sobretot al costat de qui ho fa, posant per davant prioritats culturals segons la meva opinió.
D’altra banda, quan parlo de l’autoritat del revisor envers els passatgers, estic intentant expressar com pot arribar acanviar el comportament d’una persona quan té el revisor davant, el qual pot arribar a fer fora del tren a qualsevol persona que no vulgui pagar o comportar-se com és degut. En aquest cas em vull centrar en com canvia la forma de comportar-se la gent amb la presència del revisor, al haver-hi tanta diversitat de persones i edats, és difícil observar a tothom i encara més si estan en moviment, però tot iaixò es poden apreciar canvis en algunes persones i sobretot els joves.
Per aquest fet he intentat analitzar els comportaments i reaccions dels usuaris de la Renfe, sobretot en els trens de Rodalies on hi ha molt de moviment de cultures i generacions; ho he intentat analitzar des de el punt de vista de les diferents edats tot i que hi ha moltes diferències.


2. Descripció metodològica.
Lametodologia que he emprat ha estat bàsicament l’observació sense participar dels comportament de la gent davant una situació que es desenvolupi dins el vehicle. En un tren poden passar moltes coses, tan agradables com desagradables, així puc veure les reaccions de la gent davant d’una situació, com es comporten i que poden arribar a pensar. A partir de fets que succeeixen dins dels vagons on esticsituada, observant i escoltant a la gent puc treure moltes deduccions sobre cada situació diferent. Depenen de la situació si que he participat, de manera col·loquial amb persones que estan a prop meu, per comentar el que està passant, del temps, etc.

La gent a vegades es comporta de manera diferent envers la presència del revisor; molta gent i sobretot joves i immigrants, quan el tren és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desarrollo de guía de observación de la realidad
  • GUIA DE OBSERVACION DE LA REALIDAD
  • Trabajo De Observacion
  • Trabajo de observación
  • Trabajo Observacion
  • Trabajo de Observación
  • Trabajo de observacion
  • Trabajo Observacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS