trabajo historia

Páginas: 7 (1694 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2014
L'origen de l'entitat es remunta a la Reial Cèdula de Carles III expedida en 1775, que va suposar la introducció a Espanya de les Societats Econòmiques d'Amics del País. La de Barcelona va iniciar les seves activitats a l'any 1822, però no va ser fins el 1834 que va quedar definitivament instaurada, fins als nostres dies.
Durant el segle XIX, eren socis de la SEBAP moltes de les personalitatsmés destacades d'aquell moment a Barcelona, com Fernando de Lesseps, Duran i Bas, el Doctor Robert i Laureano Figuerola, entre mols altres. Des de la seva creació, la nostra Associació ha tingut la seva seu en edificis nobles, avui desapareguts per poder obrir la Via Laietana.
A l'any 1898, la seu social de l'entitat es va traslladar a una casa senyorial situada al carrer Sant Sever, i enl'actualitat es troba localitzada en un edifici emblemàtic del barri barcelonès del Born, al carrer Basea, el qual fou adquirit l'any 1998 i re-inaugurat en data 23 de maig de 2001, amb motiu de la seva reforma i restauració.
Des d'un bon principi, la SEBAP va desenvolupar una important activitat al servei del progrés de la ciutat i el país, tot promovent els interessos econòmics col·lectius de Barcelonai la seva província, i abastant una gran diversitat de matèries d'interès ciutadà: implantació d'institucions culturals, artístiques i científiques, seccions d'agricultura i mineria, comissions per a la defensa d'interessos econòmics, beneficència, exposicions, etc. Sempre impulsà i patrocinà les iniciatives que redundessin en benefici de la ciutat, exercint una influència a nivell social moltconsiderable i, sovint, decisiva.
Durant tot el segle XIX trobem temes recurrents entre les preocupacions dels seus socis: la higiene pública, l'habitatge obrer, el desenvolupament de la indústria i la agricultura, la localització industrial i els transports, la política fiscal, la formació dels obrers i de les dones, l'ensenyament i les colònies escolars, són qüestions que van ocupar moltes horesde discussió i en les que la SEBAP va assolir fites molt notables. La finalitat de les actuacions de l'entitat en aquests àmbits era, en definitiva, la d'harmonitzar interessos per evitar els conflictes entre classes, compaginar els interessos del benefici empresarial i del treball, tot mantenint l'ordre social.
La SEBAP va complir fidelment a la ciutat de Barcelona la gran missió de desenvolupari impulsar tot el que significava progrés. Fou, sobretot durant el segle XIX, el nucli potent de totes les forces vives de la ciutat: expandí la cultura; impulsà les belles arts, potencià el desenvolupament industrial, va fixar fites econòmiques, va proposar criteris urbanístics, va estudiar millores sanitàries, va defensar propostes de solució a problemes socials amb autèntica visió futurista iva proposar idees de renovació total de normes i principis.
En l'àmbit de la cultura, l'actuació de la Associació sempre ha estat especialment intensa. Poc després de la seva creació, l'any 1835, va fundar una escola lancasteriana. En el mateix any, institueix una escola nocturna per obres. L'any 1836 va gestionar la creació d'una escola per sord-muts i cecs; en 1858, la Junta de Dames, secciófemenina de l'entitat, té al seu càrrec una escola gratuïta per noies a la parròquia de Sant Francesc de Paula; en 1855, amb el suport de la Diputació Provincial, trasllada a les Corts un escrit sol·licitant l'obligatorietat del primer ensenyament per ambdós sexes; en 1866 crea les Escoles Públiques Dominicals, en les que només s'admetien alumnes d'obrers; en 1870 funda l'Escola d'Institutrius ialtres Carreres per a la Dona; aquell mateix any crea la Biblioteca per Obrers que romania oberta durant hores no laborables; en 1893 crea les Colònies escolars per a nens d'ambdós sexes; en 1906 les Biblioteques Populars Escolars i l'ensenyament de la taquigrafia i en 1942 restableix la Càtedra de Dret Marítim a Barcelona.
En aquest àmbit, també s'ha de destacar que des de l'any 1846 es van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajos de historia
  • Trabajo de historia
  • Trabajo historia
  • trabajo de historia
  • trabajo historia
  • historia del trabajo
  • Trabajo de historia
  • Trabajo Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS