trabajo

Páginas: 7 (1502 palabras) Publicado: 26 de noviembre de 2013
Capítol 1. Marc conceptual de l’empresa.
1. Naturaleza de l’empresa i funció empresarial.
- Definició d’empresa.
- Mercats i empreses: costos de transacció i costos de coordinació.
Definició d’empresa: Conjunt organitzat (amb relacions de coordinació, jerarquia…) que combina factors actius o persones -> (Ínput L) i pasius o capitals -> (Ínput K) en determinada proporció per produir unproducte, out-put o servei -> (q) amb l’objectiu d’obtenir benefici, ventes o rendibilitat.
q = f·(K,L)
Prové de Prehendere que significa emprendre.
EMPRESA -> Econòmic, diner. (Superposa a les altres dues)
EXPLOTACIÓ -> Tècnica, producció.
SOCIETAT -> Judicial, legal.
Societat
Explotació
UNA
VARIS
UNA
Empresa simple.
EX: Panadera, autònom.
Empresa composta: varies societatsamb un tipus d’explotació.
VARIS
Empresa diversificada.
EX: Nestlé
Empresa completa.
EX: Google.


2. Mercats i empreses.
Amb una visió superficial podem dir que el mercat és el nervi central del sistema econòmic, un sistema capitalista. Tot és mercat.
El mercat és un sistema complex en el qual els oferents i demandants elegim decisions en funció dels “preus” (salari, preus deproductes, serveis...) que existeixen en el mercat. Els “preus” que venen del mercat són els que ens donen la informació necessària per prendre decisió. El mercat el podríem definir com un conjunt d’oferents i demandants (podem pensar quan anem a un supermercat a comprar productes alimentaris) que actuen com una empresa individual, cadascú segueixen les seves decisions, i els podem anomenar unitatsindividuals.
Dins del mercat s’han anat substituint les unitats individuals a “illes amb un poder conscient” o empresa amb un poder administratiu que dirigeix i decideix. Hem de tenir en compte que no s’ha substituït totes les unitats individuals del mercat ni les relacions entre els membres de l’empresa, només han disminuït.

Evolució del mercat.

Podem comparar mercat i empresa en un tema. Quanpodem negociar dia a dia amb l’oferent o demandant estem parlant d’un mercat. Un clar exemple, dins d’un mercat podem negociar diàriament el preu d’un producte que volem comprar. En canvi en una empresa no es pot negociar de cap manera amb un oferent o demandant ni amb cap unitat dins de l’empresa. Per exemple, no podem negociar diàriament amb el nostre cap sobre el nostre salari o no podemnegociar els preus d’un producte quan estan a exposats en un supermercat. El pas d’unitat individual  empresa comença quan aquetes unitats interactuen i cooperen per una mateixa fi. L’empresa no deixa de ser una cooperació conscient entre una seria d’unitats que han decidit no anar al mercat sinó agrupar-se entre ells. Les regles del mercat es mantenen, ja que sinó la gent marxaria d’aquestesempreses.
Podem trobar explicacions sobre el perquè del pas d’unitat individual  empresa:
· Programa contractual. Coase va inventar els costos de transacció del mercat. Són els costos que estableixen un sistema de control. Pots ser per una busca optimitzada de qualitat, preu... No tots passen pel mateix cost de transacció del mercat, hi ha empreses que necessitaran més per la seva inexperiència sobreel sistema del mercat; en canvi d’altres, amb més experiència en aquest sistema, no necessitaran passar per aquests costos. Aquests costos són productius.
· Amb una cooperació conscient o empresa es pot reduir aquests costos de transacció del mercat.
Un exemple, al ser una unitat individual es pot produir el fet que no aconsegueixis un producte o servei desitjat al moment; si això es produeixdiàriament, pot arribar una altra persona que t’asseguri aquest producte quan el necessitis. Aleshores es produeix una cooperació entre aquestes dues unitats i produeix la empresa. Consegüentment els costos de transacció disminueixen gràcies a la confiança mútua, però segueixen presents.
Aquest pas d’unitat individual  empresa no es produeix amb tots perquè existeixen unes condicions dins de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajadores Del Trabajo
  • trabajo del trabajo
  • Trabajo Del Trabajo
  • El trabajo y el Trabajador
  • Trabajo Trabajador
  • trabajo trabajo
  • trabajo trabajo
  • Trabajo de trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS