trabajo

Páginas: 9 (2140 palabras) Publicado: 7 de enero de 2014

EL SERVEI PÚBLIC

Els mitjans públics han de preservar el dret dels ciutadans a rebre una informació veraç i independent dels poders polítics i econòmics. La difusió d’aquest servei s’ha de fer amb eficiència i buscant la màxima acceptació. Els mitjans públics tenen unes obligacions que no tenen els privats. Els segons s’ocupen d’aconseguir la màxima audiència a partir d’una programacióbasada en afavorir els grups de comunicació que controlen aquests mitjans. Mònica Terribas, qui va ser directora de TV3 entre 2008 i 2012, va afirmar en la ponència “Mitjans de comunicació i servei públic” del Grup Claris: “El servei públic existeix perquè és necessari per a una societat democràtica tenir eines de cohesió social que garanteixin la pluralitat. Els mitjans privats legítimament busquenaltres objectius i fan una programació en benefici dels accionistes i no en benefici de la societat. En general, els mitjans privats no tenen les obligacions que tenen els mitjans públics”.
La periodista dóna molta importància als mitjans públics per poder garantir una societat més equilibrada pel que fa a la cohesió social i la democràcia. El pluralisme també és fonamental. Una altra citarellevant del seu discurs és aquesta: “Nosaltres donem serveis públics per donar un servei a la ciutadania, llavors quan fem programes culturals no fem beneficis, fem un servei a la societat. S’ha de poder garantir que això es faci en un mitjà públic perquè en un mitjà privat no existeix aquesta informació ni programació perquè no en treuen un rendiment”. Recalca que els mitjans de comunicació detitularitat pública són els que han de vetllar perquè el ciutadà rebi un bon servei pel que fa a la informació de qualitat. Els privats s’ocupen de treure el màxim rendiment del negoci i busquen la màxima audiència sense tenir en compte el servei social.
Terribas també fa aquesta afirmació comparant els mitjans públics i privats: “Enviar un equip de televisió a fer un reportatge sobre un col·lectiuminoritari que lluita per aconseguir uns drets socials vol dir enviar un equip per una cosa que ni serà vistosa, ni serà espectacular, ni generarà audiència. S’ha de fer”. Es refereix a que el mitjà públic ha de mostrar aquesta realitat a l’audiència encara que no sigui tant sucosa. La població ha de saber allò que fan els grups

que no tenen una massa social àmplia i que sovint passendesapercebuts per als mitjans de comunicació. Fa una referència especial de que s’han de mostrar els fets que poden tenir una incidència important en la societat. Per contra, els mitjans privats no fan cas a aquestes realitats sinó que aposten per uns informatius que aportin morbositat amb imatges de successos. Antena 3 i Telecinco són les que més fan servir aquest mètode per a l’objectiu de tenir lamàxima audiència possible.
“És molt més barat escoltar el president de la Generalitat perquè faci la primera declaració, agafar el cotxe i anar a buscar al cap de l’oposició perquè li contesti. I si pots ajuntar als dos inserts i que s’estiguin barallant de manera sistemàtica els propers tres dies amb una picabaralla permanent, ja tens audiència”, diu Terribas. Critica que molts mitjans privatsutilitzen aquesta tàctica per guanyar la fidelització del públic. Es busca entretenir a la societat amb informació morbosa. Els mitjans públics no ho han de fer per no perdre la seva tasca de servei públic. Han d’apostar per una informació curosa i rigorosa per conservar l’audiència que consumeix els seus continguts i els agrada. Aquesta és la diferència entre els mitjans públics i els privats. Elsprimers tenen una missió de servei públic que no tenen els segons i es reflecteix en la seva programació, com en el cas dels informatius de les televisions privades que he comentat anteriorment.
Una altra declaració de Mònica Terribas: “Molt sovint els periodistes acudeixen a una roda de premsa en què un responsable explica un pla d’acció i quan acaba la seva explicació, el periodista li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trabajadores Del Trabajo
  • trabajo del trabajo
  • Trabajo Del Trabajo
  • El trabajo y el Trabajador
  • Trabajo Trabajador
  • trabajo trabajo
  • trabajo trabajo
  • Trabajo de trabajo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS