Tractaments càncer de mama

Páginas: 10 (2400 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
Tractaments


La cirugía, la radioterapia, el tractament hormonal u hormonoteràpia, la quimioteràpia y, mes recentment, els tractaments dirigits contra dianes moleculars, específicament contra HER2 (Es tracta d'un receptor per al factor de creixement de tipus epidèrmic humà.), constitueixen els pilars basics del tractament del càncer de mama al moment actual. Aquestes teràpies s’apliquen enfunció de diverses variables com el estadiatge tumoral i les característiques histopatològiques del tumor.
Tractament quirúrgic

La cirurgia es el tractament a elecció per als pacients amb càncer de mama localitzat o localment avançat. Existeixen 2 tipus de cirurgia: la cirurgia conservadora de la mama (tumorectomia o quadrantectomia, generalment) y la cirurgia radical de la mama omastectomia. L’objectiu, en els 2 tipus, es aconseguir l’extirpació completa del tumor amb marges quirúrgics negatius.

Cirurgia conservadora:

Consisteix en l’extirpació d’una part de la mama i es realitzarà sempre que no estigui contraindicada, ja que diversos estudis han demostrat que aquest tipus de cirurgia seguida de tractament amb radioteràpia confereix el mateix pronòstic que la mastectomia. Aixòjustifica que sigui important conèixer les contraindicacions absolutes per a la realització d’una cirurgia conservadora:
1. Tumor multicèntric.
2. Presencia de microcalificacions difuses.
3. Impossibilitat de aconseguir un marge quirúrgic negatiu.
4. Antecedent de radioteràpia sobre la mama.
5. Carcinoma inflamatori.


En ocasions, quan el tumor no es palpable, es pot fer la cirurgiaconservadora guiada per ecografia o col·locant un marcatge, principalment un arpó, que permetrà localitzar-ho durant la intervenció quirúrgica. Així mateix, s’ha desenvolupat una tècnica que permetrà detectar el tumor mediant un contrast radioactiu. Aquesta tècnica rep el nom de ROLL (radioguided ocult lesion localisation).
Mastectomia:

Implica la extirpació de tota la glàndula mamaria i delcomplex arèola-mugró. Es denomina mastectomia radical cuando la mastectomia se acompanya de la extirpació dels ganglis limfàtics axil·lars i mastectomia simple si no es realitza la dissecció ganglionar axil·lar.

A la actualitat existeixen noves tècniques quirúrgiques que poden ajudar a millorar el resultat estètic com son la mastectomia estalviadora de pell i la mastectomia subcutània.
En lamastectomia estalviadora de pell es duu a cau la extirpació de tota la glàndula mamaria i del complex arèola-mugró, limitant-se al màxim la extirpació de la pell, lo que facilita la posterior reconstrucció de la mama de la pacient. Es important remarcar que aquesta tècnica no esta indicada per a totes les pacients afectades d’un càncer de mama, i serà el cirurgià oncològic el que finalment accepti odescarti la indicació d’aquesta tècnica quirúrgica.

En la mastectomia subcutània es duu a cau la extirpació casi total de la glàndula mamaria, preservant la pell i el complex arèola-mugró. Aquest tipus de mastectomia es realitza habitualment com mesura preventiva per a pacients sans que presenten una mutació en BRCA1 (és un gen supressor de tumors humà, que regula el cicle cel·lular i evita laproliferació incontrolada.) o BRCA2 (proteïna codificada en humans pel gen BRCA2.) i, per tant, amb alt risc de sofrir un càncer de mama, o per pacients intervingudes d’un càncer de mama sense una mutació en aquests gens però que, a pesar d’això, volen evitar el risc de sofrir un càncer en la altre mama.

Els tumors localment avançats, massa grans per una cirurgia conservadora per entrada, podrienbeneficiar-se d’un tractament preoperatori o neoadjuvant amb hormonoteràpia o quimioteràpia que permetrà disminuir la mida tumoral evitant així la realització d’una mastectomia. Donat que aquests tumors podrien arribar a no ser detectables mediant la exploració física després de finalitzar el tractament preoperatori, generalment es col·loca un clip de marcatge que ajudarà a localitzar durant la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cancer de mama
  • Cáncer de mama
  • Cancer de mama
  • Cáncer de mama
  • Cancer de mama
  • Cancer de mama
  • El Cáncer de Mamas
  • CANCER DE MAMA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS