Tragedies Greques

Páginas: 5 (1153 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Tragèdies i comèdies gregues


Èdip Rei: Sòfocles

Layo, el rei de Tebas pregunta al oracle sobre el destí desl seu fill. Aquest li diu que el seu fill el matará i se casará amb la seva mare. Per evitar el desastre Layo ordena que el seu fill sigui tirat per una montanya. Aquí el trovará un pastor que era al servei de Pólibo, rei de Corint.Aquest rei no tenía fills i per tan se queda ambaquest nen al qual nombra Èdip perquè tenía els peus inflats. Èdip se n'adona que Pólibo no és el seu pare verdader i se va a Delfon a preguntar al oracle sobre el seu origen. Aquest li diu que matará al seu pare i es casará a mb la seva mare. Quan va tornar de Delfos se troba un home que no el deixa passar i al final el mata sense saber que era el seu pare verdader. Després Èdip s'enfrenta ambun esfinx que terroritzava al poble de Tebas i el el venç resolvent les enigmes que aquest li proponía. Com a premi li donen a Yocasta sense saber que l'asassí del rei és concretament aquest hèroe. Apolo castiga la ciutat de Tebas fins que es revela l'assasí del rei i Èdip comença a investigar per trobar-lo. Durant la investigació se n'adona de que és ell qui l'ha matat i quan la seva mareYocasta se n'adona també de que aquest és el seu fill és suicida. Després se suicida també Èdip.


Las aves: Aristòfanes


Es tracta de dos atenienses Pistetero i Evélpides que no estan contents amb la vida a Atenes i se van a precuntar-li al mític Tereo on podrían anar. Pistetero té una ideea brillant reunir tots els ocells i construir una ciutat a l'aire i d'aquesta manera el fun delssacrificis ja no podrá arrivar al déus per nutrir-los. Iris bloquea els ocells perquè ja els humans no li donaven el fun de les ofrenes i se va plorant al seu pare després de descubrir que els ocells eren deus en realitat. Pistetero aconsegueix el ceptre dde Zeus i juntament amb Basilia és aclamat com el més gran dels deus.


Las avispas: Aristòfanes

Aquesta comédia té dos personatgesprincipals Filocleón i Bdelicleón, pare i fill respectivament. Un d'ell adora Cleón però en segon l'odia. Per aquesta raó, Bdelicleón tanca al seu pare en la casa per no poder jutjar més ja que li agradava molt participar en el jutjat. Els altres membres del jutjat acudeixen per defesnar-lo i es comporten com abelles però Bdelicelón manté la seva posició rígida. Al final Bdelicelón deixar al seu parejutjar en la seva mateixa casa i aquest arriva a jutjar el gos que li havia robat un tros de formatge. Al final de l'obra Filocleón descubreix lo que es la felicitat després d'emboraxar-se i insultar a tots els qui havien en un simposio.



Lisístrata: Aristófanes

Lisístra organitza una forma de aconseguir la pau entre Esparta i Atenes. Aleshores ella decideix amb totes les dones de Atenesde no tenir més relacions sexuals amb els homes fins que aquests acordin la pau. Els homes amenaçen amb incendiar l'Acròpolis però les dones rápidament porten aigua i deixen desconcertats als homes. Aleshores apareix un jove que necessitava la seva dona Cinesies que és el primer en acceptar les consicions per obtenir de nou la seva dona. A continuació Lisístrata reuneix es reuneix amb elsrepresentants de Esparta i Atenes i els presenta a Reconciliació, una dona molt atractiva. En veure-la els homes no es van poder aguantar i van acceptar la pau.


Antígona: Sófocles


Antígona i la seva germana Ismene volen enterrar a Polinices el seu germà tot i la prohibició de Creont que el considera un enemic.  Creont es presenta davant el Consell de Vells i explica el seu "programa": lapàtria està per damunt temors i amics; per això ha manat enterrar Etèocles i deixar Polinices per als cans i els ocells. En aquestes arriba el guardià per fer-li saber que algú ha fet les honres fúnebres a Polinices. Creont desenterra Polinices però Antígona el torna a enterrar. Ella no ho nega i diu a Creont que segueix les lleis divines i no les de cap humà. Creont decideix matar les dos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tragedia
  • La Tragedia
  • tragedia
  • Tragedia
  • Tragedia
  • La Tragedia
  • La Tragedia
  • la tragedia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS