TRANSFORMACIONS ECONÒMIQUES I SOCIALS AL PRIMER TERÇ DEL SEGLE XX I LA CRISI DEL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ (1898-1931)

Páginas: 18 (4452 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2013
TEMA 9: TRANSFORMACIONS ECONÒMIQUES I SOCIALS AL PRIMER TERÇ DEL SEGLE XX
A l’examen sortirà una font secundària (mapa, taula de dades o gràfic)i una pregunta de les següents:
a) En què va consistir la “transició demográfica”? Quan es va fer a Espanya i a Catalunya i amb quines particularitats?
L'inici de la transició demogràfica a Espanya es va caracteritzar per la davallada de la taxa demortalitat, i consegüentment l'esperança mitjana de vida també va augmentar. Aquesta reducció del nombre de morts va ser degut sobretot a la menor incidència de les malalties infeccioses gràcies a la millora dels serveis de neteja i del clavegueram.
Però, a partir de la segona dècada del segle XX es va anar produint poc a poc un descens de la natalitat a causa de l'augment de l' urbanització i deracionalitat en la planificació familiar.

Tot i el creixement de la població, la modernització de la demografia Espanyola va tenir un retard considerable en comparació d'altres països europeus i no va arribar a completar-se fins a la segona meitat del segle XX.

A Catalunya va aprofundir el procés de transició demogràfica i una davallada molt notable de la mortalitat i un descens més lleugerde la natalitat. També, l'esperança de vida va augmentar, els habitants de Catalunya van passar d' 1,8 a 2,8 milions, a aquest creixement va ser ajudat també, per una onada migratòria a la segona dècada del segle XX.

b) Moviments migratoris importants a Espanya a inicis del segle XX. Causes, llocs d’origen i destinació dels emigrants.
Entre els anys 1900 i 1931 a Espanya va haver-hi un grancreixement de les migracions interiors que van comportar una redistribució regional de la població. La població es movia cap a les zones més modernitzades mentre que a les zones agràries la seva població activa va disminuir.
Madrid, Barcelona, Bilbao i Sevilla van ser els punts de més atracció per els immigrants els quals procedien de províncies rurals com Castella, Múrcia, Aragó i Andalusia.L'arribada d'immigrants a Catalunya va ser molt intensa, d'aquesta manera l'any 1930 un de cada cinc residents a Catalunya havia nascut fora del territori català.

Per l'altra banda l' emigració a ultramar iniciada cap al 1880 va assolir un màxim sense precedents tot i que durant l'esclat del la Primera Guerra Mundial va disminuir notablement.
La majoria dels emigrants eren homes joves ambdestinació a l' Amèrica Llatina.

c) Problemes de l’agricultura española primer terç del segle XX. Productes principals i productes destinats a l’exportació. Particularitats agricultura catalana.

L'agricultura espanyola es va iniciar al segle XX havent de fer front als problemes agraris que va tenir Europa durant el segle XIX. Amb una agricultura orientada al conreu de cereals, oliveres i vinya iamb una ramaderiamajoritàriament destinada a fer llana. Espanya va acusar la crisis cerealista més fortament que altres països del seu entorn.
La causa de la crisis va ser l'arribada a Europa de productes procedents de països amb una agricultura extensiva més competitiva. 
La competència de cereals va provocar una baixada de preus i consegüentment la caiguda dels beneficis, aquesta situació vaser l'origen de protestes coordinades per la lliga Agrària, que era una associació de propietaris cerealístics que va actuar com a grup de pressió per aconseguir un aranzel protector. Aquests fets van comportar un període d'agitacions pageses que es va allargar tot el primer terç del segle XX.

La crisi cerealista va anar acompanyada d'una crisi de la viticultura que va ser molt intensaa Catalunya però cap a l'any 1910 la fil·loxera es va estendre cap a Catalunya i va destruir milers d'hectàrees de vinya, per poder solucionar la crisi es van plantar noves vinyes portades de Califòrnia.
Aquest problema amb les vinyes va comportar un enfrontament entre els rabassaires i els propietaris. 

d) Aparició noves indústries a Espanya i Catalunya. Difusió indústria a Espanya.
L'ús de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tema 9-Transformacions Econòmiques I Socials Al Primer Terç Del Segle Xx 1900-1930
  • Transformacions Econòmiques I Socials Al Primer Terç Del Segle Xx
  • Les transformacions economiques i socials al primer terç del segle xx
  • Les Transformacions Econòmiques I Socials En El Primer Terç Del Segle Xx
  • Transformacions Economiques I Socials Al Primer Terc Del Segle XX
  • Transformacions Econòmiques I Canvis Socials En El Segle Xix I Primer Terç Del Segle Xx.
  • Transformacions econòmiques i socials al primer terç del s.xx
  • Tema 11. La crisi del sistema de la restauració (1898

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS