Transplantes

Páginas: 10 (2486 palabras) Publicado: 29 de junio de 2012
INTRODUCCIO- FAREM UNA BREU INTRODUCCIÓ DEL QUE SON ELS TRANSPLANTAMENT I DELS TIPUS QUE HI HA I DESPRES EN CENTRAREM EN UN TIPUS EN CONCRET QUE SON ELS XENOTRANPLANTAMENTS.
En medicina, un trasplantament és una operació quirúrgica que consisteix en reemplaçar un òrgan o teixit que ha perdut la seva funció per un de funcional, provinent d'un donant viu o mort.

La diferència entretrasplantament i implant és que el primer és fa amb una anastomosi quirúrgica dels vasos sanguinis nodridors i/o funcionals, mentre que l'implant és avascular. Un tipus de trasplantament particular és la transfusió de sang, tanmateix en un sentit estricte, es parla de trasplantaments quan es tracta d'implantar teixits cohesionats. Una de les dificultats desprès del trasplant és el rebuig del mateix per partdel sistema immunitari especialment si el donant és una persona diferent que el receptor.

Autotrasplantament o autoempelt o trasplantament autòleg
Quan el donant i el receptor són la mateixa persona. Es fa principalment en el cas de teixits: pell, os, vasos, o medul·la òssia.
Isotrasplantament o isoempelt
Quan donant i receptor són bessons idèntics o univitelins. En aquest cas s'evita elproblema del rebuig de l'òrgan.
Alotrasplantament o homotrasplantament o trasplantament homòleg o al·loempelt
si procedeix d'un individu de la mateixa espècie i de diferent constitució genètica.
Xenotrasplantament o heterotrasplantament o trasplantament heteròleg o xenoempelt
Quan donant i receptor són d’espècies diferents. Per exemple s’usen les vàlvules cardíaques del porc per a trasplantamenta humans
-------------------------------------------------
Òrgans trasplantats
Els trasplantaments més freqüents són els de ronyó. Se'n fan també molts de fetge, cor, pulmó, pàncrees i més rarament d'intestí.
Pel que fa als teixits es trasplanta: còrnia, os, vàlvula cardíaca o vas sanguini i medul·la òssia. Més experimentalment es trasplanten teixits compostos com la mà o parts de la cara.
Hiha d'haver una certa compatibilitat immunològica entre el receptor i l'òrgan trasplantat a fi de disminuir el risc de rebuig del trasplantament (Com a mínim es requereix una compatibilitat al nivell del grup sanguini.
La transfusió sanguínia no es considera com un trasplantament ja que no porta els mateixos problemes ni requisits.
-------------------------------------------------
Donació itrasplantament d'òrgans
Habitualment procedeixen de cadàvers en un estat de mort cerebral, en aturada cardíaca definitiva, o en alguns casos (ronyó, part del fetge, lòbul pulmonar) s'extreuen d'una persona viva.

REBUIG
* Pot donar-se el cas d’un rebuig immunitari, és a dir, que l’òrgan trasplantat sigui rebutjat per l’organisme.
* Aquest rebuig, té més o menys possibilitats segons elcomplex d’histocompatibilitat de cada persona. Això, es configurat per molècules a les membranes de les cèl·lules.

* Rebuig hiperagut. Als pocs minuts de realitar-se el transplantament
* Rebuig agut. Ocòrre més tard, passat uns diez o un mes després del transplantament.
* Rebuig crónic . sembla que l’òrgan s’ha adaptat però al cap de 3 mesos o més és rebutjat.-------------------------------------------------
Xenotrasplante
Un xenotrasplante (del griego ξένος -xenos: extranjero), heterotrasplante o trasplante heterólogo, es el trasplante de células, tejidos u órganos de una especie a otra, idealmente entre especies próximas para evitar rechazo, como de cerdos a humanos. Tales materiales se suelen llamar "xenoimplantes" o "xenotrasplantes". El término alotrasplante, por elcontrario, sería un trasplante entre individuos de la misma especie. El xenotrasplante se usó antes que los alotrasplantes. Las principales limitaciones de este tipo de trasplantes son la barrera inmunitaria, la posibilidad de que determinados tipos de xenovirus que afectan a otras especies se transmitan a humanos y el miedo social.
Principalmente se ha trabajado con el cerdo debido a que pueden...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Transplantes
  • Transplante
  • Transplantes
  • Transplantes
  • transplante
  • Os transplantes
  • transplante
  • El transplante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS