Trebajo Tecla

Páginas: 7 (1565 palabras) Publicado: 10 de octubre de 2011
L'EVOLUCIÓ DELS INSTRUMENTS DE TECLA

Marc Capó
Albert Coyo
Sergi Barceló
Jaume Cladera

Índex:

Introducció.............................................................................pàg 1
Característiques principals.....................................................pàg 1
Origen i evolució dels instruments de tecla...........................pàg 1-3
Els instruments detecla en l'actualitat....................................pàg 4
Fonts d'informació..................................................................pàg 6
Solució de dubtes....................................................................fotocòpia
Introducció:

En aquest treball explicarem l'evolució dels instruments de tecla, des de la cítara fins al piano actual. També explicarem lescaracterístiques d'aquests instruments i l'us que se'n dona avui en dia.

Característiques principals:

Tots els instruments de tecla, encara que pertanyin a famílies diferents, tenen tres aspectes comuns:
S'accionen amb els dits de les dues mans.
Són polifònics, poden produir diversos sons al mateix temps. Aquesta es la característica més important d'aquests instruments, que elsconverteix en els més apropiats per fer sonar simultàniament una melodia i el seu acompanyament harmònic.
Utilitzen la mateixa distribució de tecles en dos colors: blanques per als sons naturals i negres per als sons alterats (sostinguts i bemoll).

Origen i evolució dels instruments de tecla:

El primer instrument musical de tecla va ser la cítara. Aquest instrument és originari d'Àfrica i delsud-est d'Àsia i es remunta a l'Edat de Bronze (al voltatant de l'any 3000 a.C.). La cítara constistia en un conjunt de cordes disposades a certa altura sobre una petita taula, que eren posaddes a vibrar mitjançant les ungles o un altre element punyent.
cítara
Un instrument posterior a la cítara va ser el monocordio. La seva construcció es basava en la col·locació d'una sola cordaconsiderablement més llarga que les de la cítara, vibrant sobre una petita caixa de ressonància construïda de fusta. Sobre aquest instrument, Pitàgores va realitzar els seus estudis sobre les relacions entre els intervals musicals.

monocordio

El següent pas en l'evolució dels instruments de tecla el va constituir el salteri, un instrument basat en els principis de la cítara però amb una forma trapezoïdalen funció de les diferents longituds de les seves cordes. Posseïa una rudimentària taula harmònica i petits ponts tonals. La forma trapezoïdal del salteri és la que més tard es fa present en el disseny dels primers harpiscordios. Una variació del salteri la trobem en el dulcimer que, seguint bàsicament els mateixos principis de construcció que el salteri, estava pensat perquè els seus cordes nosiguin tocades amb les mans o amb algun element punxant sinó perquè siguin percutides.
Salteri

El piano tal com el coneixem avui en dia es basa en els principis de construcció dels instruments esmentats, les cordes no són ja tocades amb les mans sinó percutides per martells.

Hi ha una sèrie d'elements constitutius de tots ells que, si bé han anat variant de forma, mida i material deconstrucció, es troben presents en el piano. Aquests elements es poden resumir en els següents: un bastidor, esquelet o estructura, un variat nombre de cordes tensades a través d'ell que vibren a una determinada alçada d'una taula o caixa que s'ocupa d'amplificar el seu so. En els instruments més antics, excepte en el dulcimer, aquestes cordes, afinades convenientment i de molt diferents maneres al llargde la història i de les regions geogràfiques, són tocades amb els dits.

La idea d'interposar algun tipus d'aparell mecànic entre les cordes i els dits, de manera que aquelles no tinguin ja que tocar-se directament amb els dits, no és tan antiga i conforma un dels últims passos en l'evolució del piano. Se suposa que els primers intents en aquest sentit van tenir lloc al voltant dels segles XII...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • trebajo
  • Trebajo
  • Trebajo
  • trebajo
  • trebajos
  • TREBAJO
  • El teclado
  • El teclado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS