Treball De Geografia

Páginas: 4 (978 palabras) Publicado: 24 de julio de 2012
REDACCIÓ GEOGRAFIA

ESPANYA DINTRE DEL MARC DE LA UNIÓ EUROPEA I DINS D’UN MÓN GLOBALITZAT

Beatriz Caro Díaz
Espanya va tardar quasi 30 anys a ingressar en la Comunitat Econòmica Europea. Lesraons d’aquest retard són bàsicament polítiques. El règim dictatorial instaurat pel general Franco al terme de la Guerra Civil (1936-39) va sumir Espanya en una situació d’aïllament internacional.Quan el 1957 els sis països signants del Tractat de Roma creen la CEE dirigeixen la convocatòria únicament a països amb règims de llibertats. El 1975, després de la mort del general Franco, s’inicia unaprocés de transició cap a la democràcia que comptarà entre les seues prioritats amb la integració a Europa.
Seran ara els factors econòmics els que faran que el ritme d’incorporació siga més lent del’esperat i aquesta no es farà efectiva fins l’any 1986. Una adhesió que va comptar amb un període transitori fins 1993 en el qual la nostra economia va haver de liberalitzar-se plenament.
Ditsobstacles econòmics corresponen a la crisi del petroli de 1973 succeïda paral·lelament amb la crisi institucional al si de la CEE, basada en tres problemes: agropressupostaris, la reduïda protecció perpart de la PAC als productes agrícoles del mediterrani en front de l’Europa del Nord; i el problema de que Grècia, Portugal i Espanya comptaven amb una renda per càpita molt per davall de la mitjanacomunitària.
Ara bé, l’adhesió espanyola va coincidir amb una favorable conjuntura internacional propiciada per la baixada dels preus dels carburants que en incrementar la renda real va induir al’augment del consum i a l’expansió de l’economia mundial.
Igualment, va tindre lloc un boom d’inversions de capital estranger atrets pels avantatges salarials, el menor preu del sòl i pels estímuls fiscals. Aaixò, s’afegeix l’arribada dels Fons Europeus destinats prioritàriament a la millora d’infraestructures. Es va produir una renovació dels equips productius i es va afavorir també l’expansió de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball Modul 4 Geografia
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS