treball de historia oral

Páginas: 13 (3239 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2015


Treball de historia oral






Treball de historia

INTRODUCCIÓ

El final de la Guerra civil espanyola no va suposar la fi de la violència política ni la tornada a la normalitat. El bàndol triomfant no tenia la intenció de perdonar els crims dels seus adversaris ni d'iniciar un procés de reconciliació nacional. El nou sistema polític iniciat a partir de l'1 de abril de 1939, es basava en ladivisió de poders entre vencedors i vençuts, en la imposició dels valors dels primers i en la negociació dels principis polítics i ideològics dels segons.

Francisco Franco, va presidir el període de manera tan omnipresent que li va atorgar fins el nom: el franquisme.

Al llarg de 40 anys, el règim dictatorial va romandre inalterable en els seus principis: concentració de poders de mans de Franco,i absència de Constitució, de sufragi, de llibertat de partits i de drets democràtics individuals i col·lectius. La seva única "legitimitat" provenia del fet i haver guanyat la Guerra Civil.

El franquisme es divideix en tres etapes:

- La postguerra (1939-1959), marcada per l'aïllament internacional, l'estancament econòmic i la repressió contra els vençuts.

-El desenvolupisme (1959-1973),caracteritzat pel creixement econòmic i una accelerada transformació social.

- La crisi (1973-1975), en la qual la malaltia del dictador va coincidir amb una forta crisi econòmica i una elevada contestació social.

1.- LA POSTGUERRA (1939-1959): CONFIGURACIÓ D'UNA DICTADURA.

Aquest tipus de sistema polític es manté evitant que arribin altres idees i fent veure que el poder del dictador és tan granque no li pot arrabassar.

Era cap del partit únic, Falange Espanyola Tradicionalista i de les Juntes d'Ofensiva Nacional-Sindicalista.

El partit falangista va ser el suport més important del règim franquista.

Aquest partit negava la lluita de classes, condemnava el liberalisme, el consumisme i la democràcia.

La resta de partits polítics, associacions i sindicats van ser prohibits.

Es vaprocedir a la supressió de totes les llibertats democràtiques individuals i col·lectives. Es va suprimir la Constitució de 1931 i es va decretar l'abolició dels Estatuts d'Autonomia de Catalunya i el País Basc.

Una altra sèrie de lleis van completar les bases del nou sistema: el Fur del Treball (1947), la llei de Referèndum (1945), la llei dels Espanyols (1945).

Les Corts Espanyoles van passar atenir un caràcter deliberatiu o consultiu.

La victòria franquista en la Guerra Civil va significar el triomf dels grups que havien donat suport al Alzamiento Nacional: la burgesia, l'Exèrcit i l'Església.

- La gran burgesia va tenir carta blanca per al seu domini econòmic. I les relacions laborals van passar a dependre del Ministeri de Treball.

- L'Exèrcit, tenia uns efectius nombrosíssims iexercien càrrecs polítics i econòmics.

- Franco va establir la confessionalitat de l'Estat. Es va suprimir el divorci, va tornar a ser obligatori el matrimoni religiós, es va reintroduir l'ensenyament religiós i es va restablir el pressupost de culte i clergat.

El 1939, el règim es va situar de manera incondicional al costat de les potències feixistes (Alemanya i Itàlia). Encara que no vaintervenir de manera directa en la Segona Guerra Mundial, el govern espanyol va enviar al front alemany de l'Est un exèrcit de voluntaris, la División Azul.

L'any de 1945, va marcar el començament de l'aïllament internacional d'Espanya; una societat famolenca i encara ferida per la seva pròpia guerra. A poc a poc tots els països van trencar els seus vincles amb Espanya i van tancar les sevesfronteres.

Es pot dir que l'aïllament i el bloqueig econòmic que va seguir va ser només un pas lògic en aquella intolerància pel feixisme.

Va ser necessari suavitzar l'aparença nacista d'Espanya i per al 11 de setembre, la salutació feixista ja no era obligatori.

La signatura en 1953, dels acords de col·laboració amb els EUA, va significar la fi de l'aïllament i l'inici d'una nova etapa de relacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball HISTORIA
  • historia oral
  • Historia oral
  • historia oral
  • Historia Oral
  • Historia Oral
  • historia oral
  • La historia oral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS