treball estructura productiva

Páginas: 11 (2675 palabras) Publicado: 13 de enero de 2014
LES PIMES I EL SEU FINANÇAMENT
INTRODUCCIÓ
El següent treball té com objectiu tractar de respondre a la pregunta “És cert que la petita dimensió de l’empresa espanyola li dificulta el finançament de les seves inversions, i com a conseqüència, li resta capacitat competitiva?”. Per tal d’assolir l’objectiu del treball en primer lloc, presentarem les característiques de l’economia espanyolarespecte la dimensió; en segon lloc, tractarem l’estructura financera de les PIME, i com aquesta reflecteix la situació financera d’aquest tipus d’empresa; en tercer lloc, desenvoluparem els problemes financers als quals s’enfronten les PIME; un cop vista la teoria tractarem la situació actual en base a les dades i finalitzarem amb les conclusions.
L’estructura empresarial espanyola, pel que fa a ladimensió, es caracteritza pel predomini de les petites i mitjanes empreses, i concretament amb un pes destacat de les microempreses, i també per una presència escassa de grans empreses. Aquesta informació la podem observar en la següent taula:
Figura 1.Dimensió de les empreses espanyoles.
Núm. Treballadors
Empreses (%)
Productivitat treball (milers € per ocupat)



500
0.05
74.59
Font:“Lecciones de economía española”. Capítol 6
El predomini de les PIMES sempre ha suposat certs desavantatges, d’una banda limita la productivitat, i d’altra banda dificulta la presència al mercat exterior. A menor dimensió de la empresa menys productivitat (és una relació que ens mostren les dades), i una petita dimensió també suposa una posició desavantatjosa pel que fa a intensitat inversora enbéns d’equipament, l’esforç tecnològic, personal qualificat i ocupats en I+D respecte ocupats totals. Totes aquestes variables resten competitivitat a les empreses espanyoles, i també tenen relació amb el tema del finançament.
ESTRUCTURA FINANCERA DE LES PIMES
L’estructura financera de les PIMES es veu condicionada per dos tipus de factors:
En primer lloc, trobem els factors de l’entornmacroeconòmic, com poden ser els tipus d’interès, la inflació, etc.), i aquests afecten per igual a totes les empreses.
En segon lloc, trobem els factors propis de l’empresa, i és aquí on entra en joc la dimensió, la qual tindrà un efecte important sobre les PIMES.
En analitzar com es configura l’estructura financera de les empreses observem que hi ha una escassetat de finançament a llarg termini,s’observa una diferència important en comparar amb grans empreses (més de 500 treballadors); d’igual manera veiem que existeix un pes important del finançament bancari a curt termini.
Figura 2. Estructura del balanç de les empreses espanyoles per dimensió.

PYME (fins 500 treballadors)
GRAN EMPRESA
F. PROPIS
43,9
31,6
DEUTE L.T.
9,4
14,4
DEUTE C.T.
44,9
47,0
De la qual, amb entitats de crèdit13,5
9,8
Provisions
1,8
7
Font: Basch
Aquests dos elements units el que suposen és una estructura financera més costosa per a les PIMES, enfront d’empreses de gran dimensió, i això tindrà una repercussió important per l’empresa, i condicionarà la seva rendibilitat, la seva capacitat d’inversió, i, conseqüentment, la seva competitivitat.
Aquesta estructura financera, a més, suposa queaquest tipus d’empresa siguin més sensibles al tipus d’interès, són dependents de l’evolució d’aquest, i això fa que l’empresa es torni vulnerable davant d’un factor que ni tan sols és controlable per ella.
Un altre aspecte a destacar, seria com es configura l’estructura de la propietat en el cas de les empreses espanyoles. Trobem que està molt concentrada, i que respon en la majoria de casos afórmules de propietat i gestió familiar. Podem trobar una raó en el fet que es tracta de petites i mitjanes empreses, i que a nivells baixos de dimensió la identificació entre propietat i control encara és forta (decreix a mesura que augmenta la dimensió de l’empresa).
Aquest tipus de gestió (familiar), el que suposa és un sacrifici del potencial de creixement en favor de tenir control total...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Productos estructurados
  • M04UF2NF2 1 Treball Productes Dinversi
  • Estructura productiva regional
  • Estructura Productiva del Ecuador
  • estructura productiva de mexico
  • Estructura productiva de méxico
  • Estructura productiva rama CNAE
  • Estructura Productiva De La Industria Venezolana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS