treball handbol

Páginas: 9 (2098 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2014





























Orígens de l’Handbol:
L’handbol és un esport que es practica des de fa poc, encara que hi ha coneixements que indiquen que es va crear o es remunta molt de temps enrere.
El seu origen ve de l’antiga Grècia on jugaven a un joc conegut com a joc d’Ucraïna, es feia servir una pilota de la mida d’una poma i els que jugaven havien d’evitarque la pilota caigués al terra.
Al llibre d’Odissea, d’Homer, ja apareix aquest esport hi s’estima que el llibre va ser escrit el segle IX a.C.
Durant l’Edat Mitjana, els jocs de pilota amb la mà eren habituals i hi havia jocs d’estiu com les olimpíades modernes. En els principis no hi havia ni normes ni reglament, es tractava de mantenir la pilota el més temps possible o de ficar-la dinsd’algun lloc.
L’origen modern data de finals del segle XIX on es jugava l’handbol per entrenar els gimnastes. Un professor de gimnàstica, que es deia Konrad Koch, va crear el "Raffballspied", amb característiques molt semblades a l'actual handbol.
En aquest temps, a Txecoslovàquia es practicava a les escoles un joc en el qual cada equip estava format per set jugadors. Es denominava "Hazena" i el seuprimer reglament va aparèixer en 1905.
En un Institut d'Ensenyament Mitjà de Dinamarca, un professor de Gimnàstica, Holger Nielsen, en 1898 introduïa un joc nou amb una pilota petita, al que es va dir "Haandbol". Es tractava de ficar gols en una porteria, d'una manera semblant al futbol, però amb les mans.
Alguns historiadors que han aprofundit en els orígens de l'actual handbol apunten a unprofessor d'Educació Física, establert a Berlín, que es deia Max Heiser, com el veritable "pare" d'aquesta modalitat esportiva. Jugava amb alumnes a una de les avingudes de Berlín.
Un compatriota de Heiser, Carl Schelen, "inventa" un nou joc, al que es va posar el nom de "Hanball", inspirat principalment en el futbol. Les regles eren idèntiques, amb la diferència que es jugava amb la mà. Cadaequip estava compost per 11 jugadors i es practicava sobre un terreny de futbol. Després de la Primera Guerra Mundial s’estableix definitivament aquest joc. A Alemanya, pràcticament, es converteix en l'esport oficial.
Gràfic del terreny de joc:

Dividit per la meitat amb una línia central en dos quadrats simètrics, el camp d'handbol rectangular mesura 40m de llarg i 20m d'ample. Hi ha duesporteries de 2 metres d'alt i 3m d'ample i pintades de colors blanc i vermells es col·loquen en el centre exacte de cadascun dels perímetres exteriors. Aquestes porteria, al seu torn, ocupen un àrea limitada per una línia a 6m. La segona línia circular de 9 metres, la de cop franc, està traçada per línies discontínues i a tres metres de la primera línia de porteria. La imatge mostra, cadascun dels detallsde l'àrea, des de les mesures de les línies de canvi fins als mesuraments concrets de l'anotador i les banquetes.
Pilota, nº de canvis, temps morts, durada d’un partit:
La pilota està fabricada de pell o material sintètic, ha de ser rodona. La superfície no ha de ser brillant o relliscosa. La grandària de les pilotes són entre 58-60 cm i un pes entre 425-475 gr.

És poden utilitzar 3 tempsmorts per equip, de la següent forma: cada equip rebrà 3 targetes verdes numerades amb l'1, 2 i 3. Podrà utilitzar fins a dos per temps, en el primer temps tindrà a disposició les targetes 1 i 2 i en el 2do les targetes 2 i 3 sempre que no hagi usat els dos temps morts en la primera etapa. La condició per demanar els temps morts és que ha d'haver-hi almenys una possessió de l'equipo rival al mig ique en els últims 5 minuts de joc només pot demanar-se 1.

Un partit d’handbol te dos períodes de 30 minuts i un descans de 10 minuts entre els dos períodes. En el cas d'empat es fa un descans de 5 minuts i després es juga dos períodes de 5 minuts cadascun. En el cas de no desempatar se seguirà el ritme del partit de la mateixa forma, és a dir dos temps extres de 5 minuts cadascun, amb 1...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Handbol
  • Handbol
  • handbol
  • Handbolista
  • HANDBOL
  • Handbol
  • HANDBOL
  • Handbol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS