Treball HISTORIA

Páginas: 6 (1423 palabras) Publicado: 19 de abril de 2015
Economia: Crisi económica, bombolla immonbiliaria
La crisi financera espanyola del 2008-2015 es va iniciar com a part de la crisi financera global del 2007-2012 i ha continuat com a part de la crisi del deute sobirà europeu, que ha afectat principalment als estats del sud d'Europa i Irlanda. A Espanya, la crisi es va generar per préstecs hipotecaris de llarg termini (per 40 anys), la caigudadel mercat de la construcció que va provocar la fallida de grans empreses del sector,  i un augment greu de l'atur que arribava al 22,9% a desembre del 2011.
Espanya va seguir el camí del creixement econòmic quan el partit governant va canviar el 2004, mantenint un fort creixement del PIB durant el primer mandat del president José Luis Rodríguez Zapatero, tot i això alguns problemes de l'economiaespanyola ja es van fer evidents. 
L'origen d'aquesta crisi, gira entorn del forts ajustaments de la indústria de la construcció després de la punxada de la bombolla immobiliària (La Bombolla immobiliària a Espanya es defineix com la sobrevaloració dels actius immobiliaris iniciada el 1999 fins a l'actualitat, produïda per un període especulatiu i fomentada pels baixos tipus d'interès. Del 1999 al2006, l'habitatge a Espanya va créixer de preu molt per sobre de l'Índex de Preus de Consum). La dràstica disminució del crèdit a famílies i petits empresaris per part dels bancs i les caixes d'estalvis, algunes polítiques de despesa inadequades dutes a terme pel govern central, l'elevat dèficit públic de les administracions autonòmiques i municipals, la corrupció política, el deteriorament de laproductivitat i la competitivitat i l'alta dependència del petroli són altres dels problemes que també han contribuït a l'agreujament de la crisi.
Entre les conseqüències econòmiques de la crisi destaquen:
-Crisi immobiliària: Quan va esclatar la bombolla immobiliària, Espanya es va convertir amb un dels països més afectats. Segons l'Eurostat, entre el juny de 2007 i juny de 2008 Espanya va ser elpaís amb la major baixada amb una baixada mitjana d'un 25,3% de les vendes.
-La desocupació, que marcava un mínim històric durant la primavera de 2007 amb 1,76 milions de persones (un 7,95% de la població activa), va passar a registrar un màxim històric en l'últim trimestre de 2011 amb 5,27 milions de persones (un 22,85%), arribant l'atur juvenil (aturats menors de 25 anys) al 45%.
-El producteinterior brut (PIB) va registrar un decreixement continuat durant l'últim semestre de 2008 que va provocar que, per primera vegada en quinze anys, Espanya entrés en una recessió, de la qual en va sortir momentàniament a partir del segon trimestre de 2010,La contracció del PIB va ser del -3,7% el 2009 i del -0.1 el 2010. Després de quatre anys consecutius de caigudes, la renda per càpita expanyolava baixar per sota de la mitjana europea per primer cop en 10 anys en 2011.
-La inflació interanual va assolir un màxim històric del 5,3% el juliol de 2008 a causa de l'increment del preu del petroli, i després de vuit mesos de caigudes, va entrar per primera vegada des que es tenen registres en una deflació que es va prolongar durant uns altres vuit mesos (de març a octubre de 2009), arribant amarcar un màxim negatiu del -1.4%. Els preus no van deixar d'augmentar fins a juliol de 2008, on l'IPC va marcar el 5,3%, el seu nivell més alt des de 1992.
-El deute públic, que el 2007 representava un 36,1% del PIB, es va duplicar en tres anys, situant-se el 60,1% el 2010, si bé, aquests valors són molt menors que els de la mitjana de la Unió Europea (UE).
-Sistema bancari español: Els bancs estanobligats a tenir altes provisions de capital i es demanda diverses proves i seguretat als prestataris que desitgin ser finançats. No obstant això, aquestes pràctiques es van relaxar amb força durant la bombolla immobiliària, una tendència a que el regulador, el Banc d'Espanya, va fer els ulls grossos.




Conseqüències politiques
Els efectes de la crisi econòmica van començar a evidenciar-se a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El treball al llarg de la historia
  • Treball De Història Comentari De Text
  • Treball Història Voleibol
  • Les col nies industrials treball Historia
  • treball de historia
  • Treball De Historia
  • TREBALL HISTORIA
  • Treball Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS