Treball maria mercè marçal

Páginas: 4 (800 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2010
Mª MERCÈ MARÇAL

Va néixer circumstancialment a BCN, el 13 de novembre de 1952. De família rural dedicada al conreu de la terra a Ivars d’Urgell. Després del naixement tornaren a la masia on MMM vapassar la infantesa i part de l’adolescència. Va seguir l’ensenyament primari i 1r de Batxillerat a l’escola pública del seu poble. El 1963, quan tenia 11 anys va obtenir una beca.

No va deixarmai de mantenir contacte amb la natura. Això va anar creant un amor cap a la llengua i el país. De la seva mare va obtenir la riquesa i el sentit de la llengua i del seu pare, l’estímul cap a lacultura. La seva tia Mercè també la influencià, MMM afirma que: “li va llegar el sentit de l’autonomia, de la individualitat i de la solidaritat conjugades en femení”.

MMM començà de molt jove a escriurepoesia, primer en castellà i posteriorment a finals dels anys 60 ho feu en català, per l’impacta de la nova cançó (Raimon, Lluis Llach, Maria del Mar Bonet...). El 1969, després d’haver acabat elbatxillerat, anà a la universitat on estudià Filologia clàssica, es vivien moments molt intensos de la lluita clandestina contra el franquisme.

El 1972 es casa amb el poeta Ramon Pinyol. L’any 1976 vaafiliar-se al PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional), la seva activitat política va augmentar i participà en activitats com l’assemblea d’intel·lectuals professionals i artistes del’assemblea de Catalunya.

El 1987, va escriure Cau de Llunes, fragment important: “ A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i de nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltesrebel”.

A partir del 1977, la seva relació amorosa amb Ramón Pinyol començà a anar malament i es separen després de 5 anys de relació. S’implicà en el món feminista, el 76, s’implicà molt més iparticipà en les jornades catalanes de la dona. Es va convertir en la veu poètica del feminisme. A finals de la dècada dels 70, va abandonar la militància política per dedicar-se a la literatura i en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • maria merce marçal
  • Comentari Brida Maria Mercè Marçal
  • Cançó per fer camí
  • Ruda de m. mercè marçal
  • Treball maria rosa
  • Maria Merced Y Saray
  • Maria Antonieta Rivas Mercado
  • Las patas flacas de María Torres Merced

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS