Treball Na4

Páginas: 11 (2623 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
EL PARLAMENT
ADREÇA

C/ Parc de la Ciutadella, s/n, 08003, Barcelona
Tel. 93 304 65 00
Fax 93 304 65 46

PRESIDENT


La presidenta del Parlament de Catalunya, M. H. Sra. Núria de Gispert i Català.










FUNCIONS

Una de les funcions més clàssiques dels parlaments és la legislativa, és a dir, la d'aprovar lleis. Les lleis de Catalunya són promulgades, en nom del rei, pelpresident o presidenta de la Generalitat i publicades en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en el Boletín Oficial del Estado.
Les lleis de pressupostos tenen una funció específica, tant pel seu caràcter anual com, sobretot, perquè actualitzen cada any el contracte de confiança del Govern amb la seva majoria parlamentària i permet a l'oposició de criticar-lo i contraposar-hi laseva proposta.
El Parlament de Catalunya pot legislar respecte a les matèries que l'Estatut d'autonomia, d'acord amb la Constitució, estableix com a exclusives de la Generalitat, i també respecte a les matèries compartides, amb relació a les quals li correspon la potestat legislativa, en el marc de les bases que fixi l'Estat com a principis o mínim comú normatiu.
Habitualment les lleis neixen d'unaproposta que fa el Govern, i llavors el text inicial s'anomena projecte de llei. També poden néixer d'una proposta que fa un grup parlamentari o un conjunt de membres del Parlament; en aquest cas, el text inicial és anomenat proposició de llei. També reben aquest nom les que deriven d'una iniciativa legislativa popular, una iniciativa dels consells comarcals o una iniciativa dels municipis. Si laMesa del Parlament considera que una proposició de llei pot implicar un augment de crèdits o una disminució d'ingressos, ha de sol·licitar la conformitat prèvia del Govern perquè sigui admesa a tràmit. La resposta del Govern ha de ser motivada i s'ha de fer dins el termini de vuit dies des que li ha estat tramesa la proposició de llei.
Tant els projectes de llei com les proposicions de lleisegueixen un camí similar. Després de ser publicats en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i de ser tramesos a la comissió competent, els grups parlamentaris i els membres del Parlament hi poden presentar esmenes a la totalitat, dins un termini que usualment és de deu dies. A partir d'aquest moment segueixen la tramitació següent:
1. Són objecte d'un debat de totalitat en el Ple sobrela valoració general del text, l'oportunitat, el principis i els criteris que informen la proposta i, si han estat presentades, sobre les esmenes a la totalitat. Aquestes esmenes poden ser de rebuig o de retorn, quan rebutgen el projecte o la proposició de llei i volen tornar el text als proponents, o de text alternatiu, que, si s'aprova, serà el text que continuarà la tramitació subsegüent.
2.Un cop tingut el debat de totalitat, i sempre que en resulti la tramitació d'una iniciativa legislativa, els grups parlamentaris poden proposar, en el termini de cinc dies, la compareixença d'organitzacions i de grups socials interessats en la regulació de què es tracti. Correspon a la comissió d'acordar i substanciar les compareixences.
3. Un cop finit el termini per a sol·licitar lescompareixences de les organitzacions i els grups socials, o quan aquestes ja s'han fet, els diputats i els grups parlamentaris tenen un termini de quinze dies per a presentar esmenes a la proposta legislativa.
4. La comissió nomena una ponència, que pot ser formada per un sol membre, per diversos o per un representant de cada grup parlamentari, i la ponència, al seu torn, nomena un relator orelatora. La tasca de la ponència és elaborar un informe, en el qual valora i té en compte el projecte original i les esmenes presentades. La tasca del relator o relatora és coordinar els treballs de la ponència i ser-ne portaveu quan la comissió debati l'informe.
5. Un cop debatut l'informe, la comissió prepara un dictamen, que sovint comporta una nova redacció del text originari, al qual...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • TREBALL

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS