Treball Sobre La Guerra Civil A Espanya

Páginas: 14 (3301 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2012
TREBALL SOBRE LA GUERRA CIVIL (1936-1939)
1. a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta.
Font primària escrita, contemporània dels fets, de tipologia política i social i d’ús públic. Tot i que és una font primària es troba dins d’un llibre Diario de un pistolero anarquista de Miquel Mir publicat a Barcelona el 2007.
El text pertany a una circular (nº 8) que correspon a lesobservacions que s’han de tenir en compte respecte les detencions per part de les Patrulles de Control. Va ser escrit pel Comitè Central de Milícies Antifeixistes a Barcelona el 4 de setembre de 1936 (principi de la Guerra Civil espanyola).

b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
El context històric es situa a la guerra civil d’Espanya que va tenir lloc des deljuliol del 1936 a l’abril de 1939.
Tot remunta a les eleccions del febrer de 1936 on el triomf del Front Popular va fer que el general Mola liderés un cop d’Estat amb el suport dels conservadors i monàrquics i amb l’ajut de la Falange. Tot i que va triomfar en moltes ciutats d’Espanya, com Saragossa, Galícia o Mallorca, va fracassar a les ciutats més importants.
Catalunya es troba amb un doblepoder, el de la Generalitat i el que dominava els carrers, el de la CNT (que comptava de nou amb els trentistes), cosa que va generar un descontrol, una tensió social i un clima de violència, a més, no hi havia exèrcit republicà. És per tot això que Companys crea des de la Generalitat el Comitè Central de Milícies Antifeixistes convocant els dirigents de la CNT. Aquest comitè estava constituït perla CNT-FAI, ERC, UGT, PSUC, POUM, Unió de Rabassaires i Acció Catalana i tenia l’objectiu de coordinar les forces i la lluita contra els colpistes. Una de les mesures que van aplicar és la de la font (Circular nº8 Detencions).

c) Expliqueu les ordres que inclou la font.
Les ordres tracten sobre el que s’ha de tenir en compte a l’hora de fer detencions:
* Ordre 1ª: S’enviarà un informe deles detencions a Patrulles Central.
* Ordre 2ª: Els detinguts s’han de portar a la secció central.
* Ordre 5ª: Ha d’haver-hi un fet que justifiqui la detenció i la secció central no podrà donar llibertat a cap detingut, haurà de passar per la Investigació o el Comitè Central de Milícies.
* Ordre 6ª: Es prendrà nota dels qui presentin denúncies per elements feixistes, així en cas que eldenunciat negui els fets, se’ls podrà anar a buscar per tal que discuteixin qui diu la veritat.

2. a) Expliqueu l’esclat de la guerra civil a Catalunya i els principals esdeveniments polítics, econòmics i socials fins als fets de maig del 1937.
Abans de l’esclat de la guerra a Catalunya hi havia una mena d’oasis de pau amb la República, ja que hi havia calma general mentre que a la restad’Espanya i majora d’Europa hi havia violència. A Espanya concretament hi havia conflicte entre les forces polítiques de dretes i esquerres.
El govern no era capaç de mantenir l’ordre públic, i tot va agafar més tensió amb l’assassinat del tinent de Guàrdia d’Assalt (policia republicana) José del Castillo per part de falangistes, que va provocar que un grup de guàrdies d’assalt assassinessin a JoséCalvo Sotelo.
Després de que a les eleccions del febrer de 1936 el Front Popular guanyés, a Melilla el 17 de juliol comença la conspiració per fer un cop d’Estat. El van protagonitzar els monàrquics i conservadors amb l’ajut de la Falange i també van participar San Jurjo, el general Mola, el tinent coronel Yagüe, i els generals Goded i Queipo tots des de diferents llocs.
Va triomfar en moltesciutats d’Espanya, com Saragossa, Galícia o Mallorca però va fracassar a les ciutats més importants incloent Madrid on la guàrdia civil i la d’assalt van mantenir-se al costat de la República, i on es va populartzar el crit “No passaran”.
A Catalunya particularment, els militars a favor del cop d’Estat van sortir de les guarnicions per tal d’ocupar llocs estratègics de Barcelona però molts...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sobre La Guerra Civil Española
  • CUESTIONARIO SOBRE LA GUERRA CIVIL
  • TREBALL LLATI SEGON TRIUMVIRAT GUERRA CIVIL
  • Relato sobre la guerra civil española
  • ENSAYO SOBRE LA GUERRA CIVIL ESPA OLA
  • Ensayo sobre la guerra civil en sierra leona
  • Treball cartells guerra civil espanyola
  • comentario sobre la guerra civil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS