Treball Tirant Lo Blanc Episodis Amorosos

Páginas: 10 (2472 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2013
1. Introducció (contextualitzar l’autor i l’obra).
- Joanot Martorell.
Joanot Martorell va néixer a València el 1410, en el si d’una família pròspera influent durant el regnat de Martí I, però que va caure en desgràcia a partir de la mort del seu pare l’any 1435. Llavors Joanot va ser declarat l’hereu de la família i va haver de fer front als deutes i la defensa de l’honor familiar durantla resta de la seva vida. Va servir a diferents corts i va lluitar en diverses batalles. Martorell va escriure Tirant lo Blanc a Barcelona entre el 1460 i 1464. Va morir a principis del 1465.

L’experiència de Joanot Martorell com a cavaller, militar, cortesà i diplomàtic va marcar molt la redacció de la seva novel·la, en que es mostra el coneixement de les relacions humanes i de la vidamilitar real. També hi van influir l’impacte sobre el mon cristià que va representar la caiguda de Constantinoble, en forma de projectes de croada per recuperar la capital de l’imperi bizantí, i, sobretot, els referents literaris que Martorell tenia a través de la seva activitat cortesana.

- Tirant lo Blanc.
La primera edició impresa de la novel·la de Martorell és datada a la ciutat deValència l’any 1490, vint-i-cinc anys després de la mort de l’autor. L’èxit d’aquesta primera edició en va motivar d’altres, així com traduccions al castellà, a l’italià i al francès i el comentari elogiós de Miguel de Cervantes en el seu Don Quijote. L’autor castellà valora el Tirant per dos motius: per la capacitat d’entreteniment que té i pel realisme amb què és tractada la vida dels cavallers. En laperspectiva de la història de la literatura, el Tirant, com el Curial, és una de les primeres grans novel·les modernes.

L’obra de Martorell és més llarga i més complexa que el Curial i, a diferència de la novel·la anònima, l’acció té lloc al segle XV.

2. Anàlisi dels personatges principals i secundaris.
Personatges principals.
- Tirant.
És el personatge principal de la novel·la.És una persona valenta, amable, educada i segura d’ ella mateixa. Defensa el seu honor amb totes les seves forces, però en el terreny amorós es mostra bastant tímid i vulnerable, ja que està molt enamorat de la princesa Carmesina. Al final de la novel·la acaba morint per culpa d’una tuberculosi.

- Carmesina.
Carmesina és l’altre personatge protagonista. És una dama de gran bellesa: té elscabells rossos, separats al mig del cap per una clenxa; les seves celles són perfectes, una mica alçades i poc poblades, com si les dibuixessis amb un pinzell. Els seus ulls són molt bonics i té el nas prim i afilat, ni molt gran, ni molt petit, etc. Tirant és el seu amant i mantenen una relació amorosa en secret. És la princesa de l’Imperi Grec i té un objectiu al llarg de tot el llibre: mantenirla seva virginitat. Tot i ser molt culta, de vegades es deixa influenciar pels altres. Al final del llibre, Carmesina es suïcida, ja que està molt trista per la mort de Tirant.

Personatges secundaris.
- Diafebus.
Diafebus és el cosí de Tirant, així com el seu company d’armes i amic. És un cavaller noble i fidel que s’enamora d’Estefania de Macedònia, amb qui s’acaba casant. També ésduc, ja que Tirant va rebutjar ser-ho, això va deixar la princesa feta pols.

- Plaerdemavida.
Plaerdemavida és una amiga i donzella de Carmesina. És la intermediària entre els enamorats, juga un paper decisiu en les escenes amoroses. És divertida, intel·ligent, atrevida i també és qui provoca les trobades entre els amants.

- Viuda Reposada.
És una dona odiosa, que està moltenamorada de Tirant i intenta separar-lo de la princesa Carmesina amb enganys i trampes. Al final, no se’n surt amb la seva.

- Estefania.
És una de les donzelles de Carmesina i a més a més és la seva cosina. Carmesina li explica tots els seus problemes sentimentals amb Tirant. Finalment, s’acaba casant amb en Diafebus.

- Hipòlit.
És un personatge bastant insegur amb si mateix,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant Lo Blanc Episodis Amorosos
  • Tirant lo Blanc episodis amorosos
  • Tirant lo blanc Episodis amorosos
  • Tirant Lo Blanc Episodis Amorosos
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc episodis amorosos
  • Tirant lo Blanc: episodis amorosos
  • Tirant lo Blanc Episodis Amorosos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS