Treballadores de les Maquiles

Páginas: 11 (2528 palabras) Publicado: 22 de abril de 2013
TREBALLADORES DE LES MAQUILES

Assignatura: Processos psicosocials
Curs: 1r de psicologia
Data: 4 / 04/ 2007

INDEX


• Les maquiles ................................................................................pàg.2

• Situació de la dona a les maquiles................................................pàg.2

• Casos dedenúncia.....................................................................pàg.2-5

• Discriminació basada en l’embaràs............................................pàg.5-6

• Recurs legal ..................................................................................pàg.6

• Reflexió personal .......................................................................pàg.6-7





























TREBALLADORES DE LESMAQUILES -

Les maquiles:
A partir dels anys 70 i 80, les grans marques de roba europees i americanes van començar a desplaçar la confecció dels països industrialitzats europeus cap a alguns nous països d'Àsia, Magreb i Centreamèrica. La motivació ve especialment pel cost molt més barat de la mà d'obra i pel fet que molta gent està disposada, o se l'obliga, a treballar més de vuit hores per dia;igualment, els empresaris aconsegueixen eludir les regulacions ambientals que es trobarien en molts països del nord.

Les condicions de treball:

Són condicions que violen de forma sistemètica els drets bàsics dels treballadors: Jornades superiors a les 10h, sous molt precàris, els treballadors/es no disposen de Seguretat Social, falta de protecció davant de material perillós, abusos físics,sexuals..., el treballador/a serà despedit/da en cas de presentar algun tipo de queixa, el dret a organitzar-se no existeix més enllà de les associacions solidaristes creades i dirigides per la empresa. En cas de que un treballador/a passi a formar part d’un sindicat independent se li assignaran tasques més dures o bé serà despedit. D’altre banda les llistes negres de treballadors “conflictius”circulen entre els propietàris de les maquiles.
Situació de la dona a les maquiles:

En el cas de les dones la situació encara és més driscriminant. El 87% dels assalariats el conforme el gènere femení. La majoría tenen entre 16 i 30 anys. Són circunstàncies generalitzables: Les dobles jornades, els acomiadaments en cas d’embaràs, els abusos sexuals, la violació sistemàtica de la intimitat o laexigència ( prèvia a la firma del contracte )d’un test d’embaràs.

Guatemala és un exemple significatiu. L’any 2000 hi havia 250 maquiles que donaven treball a 80 mil persones. El 80% eren dones i el 12% menors de 16 anys. Segons la Organització Internacional del Treball, la situació actual no ha millorat. A més de la discriminació de gènere s’hi uneix la discriminació racial que pateixen lesdones indígenes. En molts casos són dones que pateixen una situació familiar on els abusos són encara més greus i els drets de la dona encara més reduïts de manera que poden arribar a considerar la maquila com una forma d’alliberament respecte l’entorn familiar o el treball domèstic.

Casos de denúncia:
• “No han passat gaires anys des de que la treballadora Carmelina Alonzo, va morir peresgotament físic després de treballar torns de 14 hores diàries en una fàbrica de les Filipines que produïa roba per a la marca GAP.”

• “Gladis, treballadora d’una maquila, fa 6 mesos es va retirar voluntàriament, ja que el seu jefe no li va donar permís per anar a la seguretat social. Va morir de càncer als pulmons. Al gener va morir una altre treballadora, Marina Catalán, de 30 anys, a causa de lamateixa enfermetat. Ambdues van treballar a una maquila produïnt estampats de lents. A la planta treballaven directament amb uns 20 químics diferents que a diàri provoquen nàuseas i a llarg plaç càncer de pulmó i a la sang. El treball amb aire a pressió afecta al sistema auditiu i el treball amb llum directa fa que moltes treballadores tinguin d’utilitzar les lents que elles mateixes han...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • maquila
  • maquila
  • Maquiladoras
  • Las maquilas
  • Maquila
  • maquila
  • maquiladoras
  • Maquilas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS