Triclinium

Páginas: 3 (604 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2013
TRICLINIUM
Dins d’aquest menjador hi havia 3 llits, anoments també triclinic, cada un amb lloc per a 3 persones. Els 3 llits s’anomenaven de detra a esquerra; lectus summus, lectus medius, lectusimus. I els 3 emplaçaments dels llits rebien el nom de detra a Esquerra: locus summus, locus medius, locus imus.
Els triclinis estaven coberts d’uns petits matalassos de plomes (culcita), elsconvidats recolzaven el colze esquerre amb un coixí. Les dones seien en cadires de braços.
En mig dels 3 llits hi havia una taula rodona on es col·locava el menjar i el vi; els començals se servien segonsla seva voluntat. Els plats amb el menjar es col·locaven en el repositorium, un moble especial.
Els romans van començar a utilizar estovalles (mantele) a partir del S. I d.C. El tovalló l’oferial’amfitrió, però sovint alguns convidats se’l emportaven de casa per posar-hi les restes de menjar.
Els començals dispossaven d’un plat ( patina o catinus ) i una cullera ( clocear ) per als menjarslíquids. Els altres menjars sobretot la carn, tallada i preparada abans per un esclau es menjava amb els dits. Els esclaus entre plat i plat duien rentamans.

CENA
L'apat principal del dia era el sopar(cena), que començava a les 4, en realitat a la posta del sol. El sopar era el moment més importat perqué es reunia tota la familia. En les families riques, era com una ceremònia i es vestien ambvestits molt bonics, de diferents colors, blancs i austers que utilitzaven usualment.
Quan hi havien convidats, es perllongava fins a altes hores de la nit, i aquests, portaven dos o tres esclaus queajudaven a l'amo a prendre els aliments i a rentar-se les mans entre un plat i l'altre. Sovint els amos els hi donava un dolç de la taula.
Era normal que portessin una cistelleta per posar-hi fruites idolços per als seus fills, i portaven la seva pròpia tovallola (mappa).
-GUSTUS O GUSTATIO :
Eren entremesos lleugers per estimular la gana, normalment a base de plats freds, com ara ous,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS