tsunamis

Páginas: 2 (371 palabras) Publicado: 17 de enero de 2015
ELS TSUNAMIS
Un tsunami és una sèrie d’ones massives que poden tenir lloc després d’un terratrèmol, activitat volcànica, esllavissaments submarins, impactes de meteorits en el mar, o fins i totgrans trossos d’illa esllavissant-se al mar. En el cas més freqüent, els moviments tectònics, els tsunamis són importants a partir de terratrèmols de magnitud de més de 6.4 graus a l’escala de Richter isón molts devastadors a partir de 7 graus. Els megatsunamis són els tsunamis més potents i devastadors.

La zona on es donen tsunamis amb més freqüència és la Mediterrània Oriental, i també els marsAdriàtics i Tirrè. A la Mediterrània Occidental no són tan freqüents, però també se’n produeixen.

FACTOS A FAVOR
A Catalunya, el risc de tsunamis és baix, però no nul. Les fonts de tsunamissismogènics amb potencial per arribar a les costes catalanes se situen als marges continentals amb més activitat sísmica, com el marge nord-africà, especialment a Algèria, el marge bètic, des d’Andalusia aAlacant, i els marges del Mar Tirrè, el Mar Ligur i Sicília. Tot i així, Catalunya està protegida per un seguit d’escuts naturals, com l’arxipèlag balear pels tsunamis provinents del nord d’Àfrica, oCòrsega i Sardenya pels provinents del Mar Tirrè, els quals absorbirien la major part de l’energia del tsunami abans que arribés a Catalunya.

FACTOS EN CONTRA
Una reactivació de l’activitattectònica, volcànica o dels esvallissaments submarins podria fer augmentar el risc de tsunami. Però ara mateix no hi ha indicis coneguts de que tal reactivació s’estigui produint.
S’ha especulat quel’escalfament global i l’augment progressiu de la temperatura de les aigües profundes podria contribuir a la fusió dels hidrats de gas dels marges continentals, induint així la desestabilització delrecobriment sedimentari i un increment de la freqüència d’esllavissaments tsunamigènics. Aquesta circumstància, en el cas que es produís, podria afectar sobretot els marges més septentrionals d’Europa....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tsunamis
  • tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS