Turbines

Páginas: 10 (2405 palabras) Publicado: 15 de enero de 2014
TURBINES
Una turbina, es un motor rotatiu que converteix l’energia d’un corrent d’aigua, del vapor d’aigua o d’un gas en energia mecànica. L’element bàsic de la turbina és el rodet o rotor, que està format per unes pales, uns hèlixs, unes culleres o uns cubs col·locats al voltant de la circumferència del rodet, i d’aquesta manera, l’aigua en moviment produeix una força tangencial que impulsael rodet i el fa girar. Aquesta energia mecànica transfereix, a través d’un eix, un moviment a una maquina, un compressor, un generador elèctric( en les centrals hidràuliques) o bé a un hèlix.
Les turbines es classifiquen en hidràuliques o d’aigua, de vapor i turbines de combustió. Avui dia, una bona part de l’energia elèctrica del mon es produeix utilitzant generadors moguts per turbines. Elsmolins de vent que produeixen energia elèctrica s’anomenen turbines de vent.
¿Que es la Hidràulica? Es el procés en el qual l’energia potencial de l’aigua es converteix en energia elèctrica a traves del treball(W) de rotació d’una turbina.
¿Com funcionen les Turbines Hidràuliques?
Per mantenir la sortida de voltatge constant en una instal·lació hidroelèctrica, la velocitat de la turbina té queser constant, encara que la pressió de l’aigua que mou el rodet variï. Per tant, per aconseguir una velocitat constant, necessitem un gran nombre de controls. En la turbina Francis i la Kaplan s’aconesegeix aquesta estavilitat regulant els angles de les pales distribuïdores. En les instal·lacions de rodes Pelton, el cabal d’aigua es controla obrint o tancant les comportes.

Per el seufuncionament, les turbines hidràuliques es divideixen en dues grans categories: les d’acció i les de reacció. Les turbines d’acció utilitzen l’energia cinètica de l’aigua i les de reacció l’energia potencial.
Un altre de tipus de classificació molt diferent que l’anterior, es la que depèn de la direcció del flux del rodet, fet que ens permet classificar les turbines en:
Axials: La distribució del fluxal rodet és paral·lel al eix. Es axial(línia imaginària que, en dividir una forma qualsevol, ho fa en dues parts els punts oposats de les quals són simètriques) i tangencial(gir que fa).
Radials: La distribució del rodet es perpendicular al eix. No és axial.
Mixtes: Té una component axial, radial i tangencial.
Actualment, les turbines més utilitzades a les centrals hidroelèctriques son:         Pelton                    (de acció)
         Francis                   (de reacció)
          Kaplan      (de reacció)
La rendibilitat de tots aquests tipus de turbines supero el 90% en la relació del rendiment amb el cabal
 
Hi han altres tipus de classificacions, segons les condicions de construcció, sens dubte però, la classificació mes important es la de les de reacció i les d’acció.
En unacaiguda alta, es necessita una turbina d’alta pressió, com per exemple, la Pelton. Si la caiguda es mitjana, s’utilitza una turbina de reacció com la Francis. I a caigudes baixes, s’utilitzen les turbines de reacció Kaplan.
TURBINES D’ACCIÓ
Aquestes van ser les primeres turbines a utilitzar-se, tot i que no es van començar a desenvolupar i utilitzar fins a mitjans del segle XIX, la primeraturbina que es va utilitzar va ser la roda tangencial, dissenyada per l’enginyer Suis Zuppinger al 1846. Modificant algunes parts de la roda de Zuppinger es va construir la roda Pelton, que son molt eficients.
Les turbines de reacció s’anomenen així quan la transformació de l’energia potencial en cinètica es produeix als òrgans fixes del rodet. El rodet nomes rep energia cinètica. La pressiód’entrada i sortida dels palets es la mateixa que la pressió atmosfèrica.
Pelton
EL nom de Pelton be del nom de l’enginyer nord-americà Lester Allen Pelton(1829-1908), que va qui va inventar aquest tipus de turbines.

Injector
L’ injector es una mena de tubería dissenyada per tal de reduir la quantitat del cabal fins obtenir-ne la desitjada, i també evitar les pèrdues de carga a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • turbina
  • turbinas
  • Turbinas A
  • Turbinas
  • Turbinas
  • Turbinas
  • Turbina
  • Turbinas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS