tuya

Páginas: 12 (2849 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2014
LA SEGONA REPÚBLICA(1931-1936)
1. DE LA DICTADURA A LA REPÚBLICA
El gener de 1930 Primo de Rivera va dimitir, i el Rei Alfons XIII va encarregar la formació d’un nou govern al General Dámaso Berenguer. Però el retorn al règim anterior (monarquia constitucional) va ser impossible per diferents raons:
1.1 Els partits dinàstics havien perdut l’estructura organitzativa i estaven desprestigiats.1.2 L’opinió pública urbana va identificar el rei amb el dictador i el van fer responsable de la situació, això va provocar que el monarca esdevingués impopular.
1.3 Les forces antidinàstiques van fer una iniciativa unitària que va culminar amb el pacte de Sant Sebastià.
En el pacte de Sant Sebastià es va forjar una nova aliança en la qual es van integrar els republicans d’arreu de l’Estat, elsRepublicans catalans i gallecs i els monarques convertits a última hora a la causa republicana.
Alguns dels signants del pacte de sant Sebastià van ser:
Manuel Carrasco i Formiguera: Republicà català
Miguel Maura: Monàrquic convertit a última hora al republicanisme
Indalecio Prieto: Socialista
José Ortega: Assagista i filòsof
Els signants del pacte de Sant Sebastià van acordar:
Lasupressió de la monarquia
Proclamació de la República
Creació d’un govern provisional que hauria de convocar unes Corts Constituents que s’encarregarien d’aprovar una Constitució i un Estatut d’Autonomia per a Catalunya.
L’estratègia per enderrocar la Monarquia pretenia coincidir el dia 15 de desembre la insurrecció d’algunes unitats de l’exèrcit amb una vaga general, tot i que tot això no vaser possible.
El 14 de febrer de 1931 Dámaso Berenguer va dimitir i va ser nomenat president del govern Juan Bautista Aznar que va convocar unes eleccions municipals, les quals van guanyar les candidatures monàrquiques, tot i que els resultats eren favorables a les candidatures republicanes.
El 14 d’Abril es va formar el govern provisional de la República, presidit per l’exmonàrquic NicetoAlcalá Zamora. A Catalunya Francesc Macià va proclamar a Barcelona la República Catalana.
2. EL CONTEXT: LA DEMOGRAFIA, L’ECONOMIA I LA MENTALITAT
El període republicà espanyol s’emmarca en un context mundial de crisi que va afectar la demografia, l’economia i la mentalitat, caracteritzada per un descrèdit progressiu i radical de la idea de llibertat.

2.1 Demografia(1931-1935)
D’una banda tenimla caiguda de la natalitat i mortalitat i d’una altra banda, el procés de concentració urbana i l’alentiment sobtat de la migració tant exterior com interior fet que s’explica per la crisi de 1929.
Pel que fa a la població activa, el sector agrari continua sent molt important per a la economia espanyola i pel comerç exterior
(gràfic)
2.2 L’economia i la societat
La dècada de 1930 va ser unaèpoca de crisi econòmica, marcada per la depressió als EEUU del 1929. Com a conseqüència d’aquesta crisi exterior l’economia espanyola va patir un descens de les exportacions(productes agrícoles i minerals). Una altra conseqüència és la desaparició del corrent migratori exterior. Fins i tot, van retornar emigrants cosa que va dificultar el trobar feina.
Aquesta crisi no va afectar tan a Catalunyani al sector industrial espanyol ja que aquest no es destinava a l’exportació. El tèxtil català del 1932-1934 no va notar la crisi ja que es va beneficiar de la pujada dels sous del sector agrícola com a conseqüència de les bones collites però del 1934- 1936 si que va patir la crisi en general a causa de la baixada dels salaris al camp.
En general, la societat va patir un augment important del’atur (30-33%), el qual va provocar un malestar social general que es manifestava mitjançant conflictes laborals.
En la societat espanyola del 1930 hi havia un gran desequilibri en la distribució de la renda i un alt grau d’analfabetisme (33%). El domini social corresponia als cacics.
Durant la segona república, d’una banda es van aixecar expectatives desmesurades entre els sectors més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tuyo es
  • tuyo
  • yo soy tuyo
  • tuyo
  • Tuyo
  • Tuya
  • La Tuya
  • tuyo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS